Průzkum SANEP: Největší důvěru má ministr vnitra Milan Chovanec, největší propad zaznamenala ministryně školství Kateřina Valachová

21.03.2016 9:40

Jak ukázal aktuální březnový exkluzivní průzkum společnosti SANEP, který se dlouhodobě zabývá pravidelným hodnocením důvěryhodnosti ministrů koaliční vlády premiéra Bohuslava Sobotky, nejlépe hodnoceným členem vlády je poprvé ministr vnitra Milan Chovanec. Ten se aktuálně těší přízni 41,2% domácí populace a nahradil v čele dlouhodobě nejlépe hodnoceného vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše. Milan Chovanec získává přízeň veřejnosti svými konzistentními postoji např. k uprchlické otázce, v níž se s ním ztotožňuje větší část veřejnosti než je tomu u jeho stranického šéfa a premiéra Bohuslava Sobotky.

Průzkum SANEP: Největší důvěru má ministr vnitra Milan Chovanec, největší propad zaznamenala ministryně školství Kateřina Valachová
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Jak ukázal aktuální březnový exkluzivní průzkum společnosti SANEP, který se dlouhodobě zabývá pravidelným hodnocením důvěryhodnosti ministrů koaliční vlády premiéra Bohuslava Sobotky, nejlépe hodnoceným členem vlády je poprvé ministr vnitra Milan Chovanec. Ten se aktuálně těší přízni 41,2% domácí populace a nahradil v čele dlouhodobě nejlépe hodnoceného vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše. Milan Chovanec získává přízeň veřejnosti svými konzistentními postoji např. k uprchlické otázce, v níž se s ním ztotožňuje větší část veřejnosti než je tomu u jeho stranického šéfa a premiéra Bohuslava Sobotky. 

Nicméně na čelo nejlépe hodnoceného člena vládního kabinetu pomohla Milanu Chovancovi kauza Andreje Babiše „Čapí hnízdo“ a poněkud rozporuplný postoj premiéra Bohuslava Sobotky k zákonu o střetu zájmů.

Kauza „Čapí hnízdo“ stála hnutí ANO pokles volebních preferencí a aktuálně i pokles obliby Andreje Babiše, který se aktuálně těší přízni 40,9% veřejnosti, což je o 4,3 procentního bodu méně ve srovnání s lednovými hodnotami. Andrej Babiš se tak propadl na druhé místo a bude rozhodně zajímavé sledovat další dění kolem kauzy „Čapí hnízdo“ a následně i reakce veřejnosti.

Pokles premiéra Bohuslava Sobotky z lednového druhého na aktuálně třetí místo lze spojovat s jeho rozporuplnými postoji k návrhu zákona o střetu zájmů, ale i dlouhodobě částí veřejnosti kritizovanými postoji k uprchlické otázce. Premiér Bohuslav Sobotka se aktuálně těší přízni 39,7% domácí populace, což je o 1,5 procentního bodu méně, než v lednu.

K největšímu nárůstu kladných hlasů (1,6 procentního bodu) došlo ve srovnání s lednovým měřením důvěry vládě u ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, který aktuálně získal v souhrnu 26,5% kladných hlasů.

Naopak největší pokles zaznamenala ministryně sportu, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová z ČSSD, která se aktuálně těší oblibě v souhrnu 28,3% veřejnosti, což je o 6,8 procentního bodu méně než tomu bylo v lednu. Za tímto propadem lze spatřovat negativní reakci veřejnosti jak na obhajobu ministryně zákona o inkluzi, tak i na chování ministryně v případě kauzy šikany učitelky na Střední průmyslové škole Na Třebešíně.

K dalšímu znatelnému poklesu důvěry došlo od ledna i u ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD), a to o 0,8 procentního bodu. Jiří Dientsbier, jenž je zároveň nejhůře hodnoceným ministrem vládního kabinetu, získal v březnu letošního roku pouze 12,4% kladných hlasů. Na propadu popularity Jiřího Dienstbiera se bezpochyby podílí jeho prouprchlická rétorika, která v rámci domácí populace rezonuje silně negativním dojmem.

 Exkluzivní průzkum byl proveden ve dnech 7. – 14. 3. 2016 na vybrané skupině 3.507 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-70 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 220 tisíc registrovaných uživatelů 22.483 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…