Průzkum: Strach z klíšťat mají více jak dvě třetiny Čechů, převládá strach z klíšťové encefalitidy

15.07.2015 12:20

Strach z nebezpečných onemocnění, která přenášejí infikovaná klíšťata, přiznává v souhrnu 72,1% domácí populace. Ukázal to exkluzivní průzkum společnosti SANEP.

Průzkum: Strach z klíšťat mají více jak dvě třetiny Čechů, převládá strach z klíšťové encefalitidy
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Největší strach má 17,2% dotázaných z klíšťové encefalitidy. Lymské boreliózy se pak nejvíce obává 13,2% respondentů. Ovšem ze všech možných nákaz přenášených klíšťaty má strach 50,1% dotázaných.

Z obavy z nákazy přenášené klíšťaty 11,7% dotázaných omezuje vycházky do přírody, 23,1% respondentů se vždy stříká spreji proti klíšťatům a 16,2% dotázaných se chrání všemi dostupnými prostředky. Pouze 11,1% dotázaných pak přiznává, že nemá z nákazy žádnou obavu.

Strach z nákazy od infikovaného klíštěte výrazně komplikuje každý kontakt s přírodou, včetně pobytu na zahradě v souhrnu 13,6% dotázaným.

Stále větší obavu z nákazy od klíštěte má pak v souhrnu 16,1% dotázaných.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 27. 6. – 4.7. 2015 na vybrané skupině 4.503 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-70 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů, 21.614 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.






 






Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…