Průzkum: V hodnocení členů vlády je nadále v čele premiér Bohuslav Sobotka

29.05.2015 13:16

Jak ukázal aktuální exkluzivní průzkum společnosti SANEP, který se zabývá pravidelným hodnocením důvěryhodnosti ministrů koaliční vlády premiéra Bohuslava Sobotky, stejně jako v březnu se i v květnu těší největší důvěře se ziskem 42,5% kladných hlasů premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD, který již v březnu sesadil z prvního místa do té doby nejlépe hodnoceného ministra financí a šéfa hnutí ANO 2011 Andreje Babiše. Ten se tak stává se ziskem 39,8% kladných hlasů druhým nejlépe hodnoceným členem vládního kabinetu.

Průzkum: V hodnocení členů vlády je nadále v čele premiér Bohuslav Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Ve srovnání s březnovými hodnotami je pak zřejmý nárůst kladných hlasů u premiéra Bohuslava Sobotky a naopak pokračující pokles kladných hlasů u ministra financí Andreje Babiše.

Pokles důvěry Andreje Babiše může souviset jednak s kauzami a činností ministrů hnutí ANO, ale také i s mnohými kontroverzními výroky a reakcemi samotného Andreje Babiše, s nimiž se část jeho dosavadních příznivců již nemusí zcela ztotožňovat. Aktuální pokles důvěry u Andreje Babiše rovněž může souviset s jeho kritizovanými podnikatelskými aktivitami, které narážejí na střet zájmů, což se týká jak podpory biopaliv, tak i např. prodeje jeho pozemků státu. Vedle poklesu důvěry v případě Andreje Babiše je možné pozorovat i pokles volebních preferencích hnutí ANO, což může souviset s rostoucí skepsí či zklamáním z povolebního vývoje, který tak zcela nemusí odpovídat původní představě části dosavadních příznivců a voličů hnutí ANO a Andreje Babiše.

Oproti tomu předsedovi ČSSD a premiéru Bohuslavu Sobotkovi se v povolebních událostech daří sbírat stále více kladných bodů, a to i v podobě konsolidace samotné ČSSD. V rámci sociální demokracie a celé vlády se však kromě Bohuslava Sobotky daří působit dobře na veřejnost i dalším sociálně demokratickým členům vlády.

Mezi výrazné osobnosti vlády Bohuslava Sobotky patří ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek, který si nadále s aktuálním ziskem 39,3% kladných hlasů udržuje pozici třetího nejlépe hodnoceného člena vlády. Ministr školství Marcel Chládek je sice na jedné straně kritizován řadou odborníků v oblasti školství, ale na druhé straně jsou jeho kroky pozitivně vnímány laickou veřejností.

Druhý muž ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec je pak s aktuálním ziskem 36,2% kladných hlasů čtvrtým nejdůvěryhodnějším členem vlády premiéra Bohuslava Sobotky.

Největší vzestup důvěry aktuálně zaznamenal ministr dopravy Dan Ťok, který se v květnu těší v souhrnu důvěře 22,9% dotázaných, což je o 2,8 procentního bodu více, než v březnu letošního roku. Daniel Ťok se tak posouvá z březnového 16. místa na aktuální 14. pozici. Ministr dopravy Daniel Ťok tak zastavil pokles z minulých měsíců a patrně příslibem finančních prostředků na plánované a dlouho očekávané investice v oblasti dopravní infrastruktury si zajistil nárůst důvěry.

Naopak k největšímu poklesu důvěry došlo od března letošního roku v případě místopředsedy vlády pro vědu a výzkum Pavla Bělobrádka, který si aktuálním ziskem 32,3% kladných hlasů oproti letošnímu březnu pohoršil o 1,3 procentního bodu. Nicméně v případě Pavla Bělobrádka nadále zůstává 8 nejlépe hodnoceným ministrem vlády Bohuslava Sobotky.

Další pokles, tentokrát o jednu příčku, tedy z březnové šesté na aktuální sedmou pozici, pak zaznamenal s aktuálním ziskem 32,9% kladných hlasů ministr obrany Martin Stropnický.

Nejmenší důvěře se pak ze všech členů vládního kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky těší i nadále s aktuálním ziskem 18,6% kladných hlasů ministr pro lidská práva a rovné příležitosti a předseda Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…