První Vánoce se zavřenými obchody

27.12.2016 20:41

Česká obchodní inspekce o Vánocích provedla celkem 349 kontrol obchodů v souvislosti s novým zákonem č. 223/2016 Sb., o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě.

První Vánoce se zavřenými obchody
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Porušení zákazu prodeje inspektoři tentokrát zjistili pouze v jediném případě (tj. 0,3 %), jednalo se o internetového prodejce, který zároveň obsluhoval zákazníky i ve své kamenné provozovně s plochou větší než 200 m2, kterou sám označuje jako „prodejnu“. S prodejcem Česká obchodní inspekce následně zahájí správní řízení, ve kterém se bude rozhodovat mimo jiné také o výši pokuty.

Předmětem kontrol inspektorů byl zákaz prodeje v supermarketech, hypermarketech, ostatních maloobchodních prodejnách, dále v autobazarech i výkupnách sběrných surovin. Kontroly tentokrát dopadly mnohem lépe než v první státní svátek s povinně zavřenými obchody (28. října), kdy Česká obchodní inspekce zjistila porušení zákazu celkem ve 12 případech z 429 kontrol. 

Za porušení zákazu (zák. č. 223/2016 Sb., o otvírací době v maloobchodě a velkoobchodě) nabyla právní moci zatím jediná pokuta - konkrétně 10 000 Kč pro podnikající fyzickou osobu. Jedná se o podnikatele provozující bazar v Rokycanech, který měl otevřeno a prodával zboží dne 28. 10. 2016. Ze strany inspektorů byla kontrolovaná osoba dotázána, z jakého důvodu je provozovna v den státního svátku otevřena. Podnikající fyzická osoba sdělila, že se domnívala, že může mít otevřeno, protože prodejní plocha provozovny nepřesahuje 200 m2.

Pozn.: Zákon č. 223/2016 Sb., o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, zakazuje ve vymezené státní svátky prodej v prodejnách s použitým zbožím bez ohledu na velikost prodejní plochy.
(§ 2 zák. č. 223/2016 Sb.) 

Za porušení zákazu je možné ze zákona uložit sankci až do výše 1 000 000 Kč. V případě opakovaného porušení zákazů až do 5 000 000 Kč.

Další státní svátek, kterého se zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě týká, bude 1. ledna.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…