První čtyři operační programy by nám mohla EK schválit již na přelomu dubna a května

01.04.2015 12:19

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 31. března 2015 společně s místopředsedou vlády Pavlem Bělobrádkem a státním tajemníkem pro evropské záležitosti Tomášem Prouzou setkal s členkou Evropské komise pro regionální politiku Corinou Cre?u.

První čtyři operační programy by nám mohla EK schválit již na přelomu dubna a května
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Hlavními tématy jednání byly příprava České republiky na čerpání EU fondů ve stávajícím programovém období a dočerpání zbývajících finančních prostředků z období minulého.

Premiér  během  jednání  zdůraznil, že je to právě oblast kohezní politiky, kterou  tato vláda považuje od svého vzniku za klíčovou prioritu. Komisařce předseda  vlády  poděkoval za iniciování vzniku speciální pracovní skupiny, která  České republice a dalším sedmi státům pomáhá řešit dočerpání peněz z předchozího programového období.

Komisařka  Corina  Cre?u  ocenila  aktivitu  a viditelné pokroky nové české vlády  ve  splnění  předběžných  podmínek  pro  čerpání  evropských peněz v následujících   letech.  Kabinetu  premiéra  Sobotky  se  ve  spolupráci  s Evropskou  komisí  v  minulých  týdnech podařilo úspěšně finalizovat podobu služebního  zákona,  který  byl  hlavní  překážkou  pro  získání evropských prostředků.

Předseda vlády komisařku ujistil, že Česká republika bude v oblasti kohezní politiky  i  nadále  aktivním  a  spolehlivým  partnerem.  V tuto chvíli se ministerstva  připravují  na vypisování prvních výzev k operačním programům stávajícího  období  2014-2020.  Komisařka  Cre?u na dnešním jednání rovněž potvrdila,  že  Evropská  komise  je  připravena  české  operační  programy schválit  na  přelomu  dubna  a  května letošního roku, tedy co nejdříve po schválení revize víceletého finančního rámce.

Dnešním  setkáním  s  komisařkou pro regionální politiku pokračuje předseda vlády v sérii bilančních schůzek s evropskými partnery, které zahájil tento měsíc  v  Bruselu.  Ve  čtvrtek  2. dubna pak bude premiér Bohuslav Sobotka jednat  s  místopředsedou  Evropské  komise  Marošem  Šefčovičem o projektu energetické   unie,   který  patří  mezi  klíčové  priority  nadcházejícího předsednictví České republiky ve Visegrádské skupině.

Hlavní kroky vlády B. Sobotky v oblasti čerpání EU fondů.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…