První kreslený seriál i 39 nových dílů Pata a Mata. Déčko slaví třetí narozeniny prací

26.08.2016 19:27

Od 31. 8. 2013, kdy bylo zahájeno vysílání prvního českého samostatného kanálu pro děti, odvysílalo Déčko 3 511 hodin premiérových pořadů a stalo se druhou nejúspěšnější dětskou televizí v Evropě. Do své čtvrté podzimní sezony vstupuje ČT :D s jedenácti původními pořady, pracuje na prvním českém kresleném seriálu pro straší děti i na nových epizodách večerníčku Pat a Mat.

První kreslený seriál i 39 nových dílů Pata a Mata. Déčko slaví třetí narozeniny prací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Déčko po všechny tři roky naplňuje, a v některých bodech dokonce překonává, očekávání, která jsme od něj na počátku měli. Tou zásadní změnou, kterou přineslo, je, že je dnes už pro většinu rodičů zcela přirozené, že mohou svým dětem kdykoli zapnout program, který zaručuje tak zásadní hodnoty jako kultivovanost, předvídatelnost a kvalitu. Déčko je bezpečným prostorem, kde se děti cítí dobře a kam se rády vracejí. Stalo se tak, za pouhé tři roky, součástí běžného života většiny českých rodin, což nás velmi těší,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák s tím, že denně sleduje vysílání ČT :D v průměru každý třetí dětský divák ve věku od 4 do 9 let.

Vznik Déčka znamenal také nový impulz pro domácí, tradičně vysoce ceněnou, tvorbu pro děti a mládež. „Od svého startu nabídlo Déčko dětem přes tři a půl tisíce hodin premiérového vysílání. Na původních pořadech spolupracujeme s předními českými autory, režiséry, scenáristy či animátory i s řadou odborných poradců. V nadcházející sezoně tak uvedeme jedenáct nových pořadů, přičemž každý z nich má vedle snahy děti pobavit i další cíl, a to posílit vědomosti nebo dovednosti svých diváků,“ říká výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha.

Nové pořady v souladu s prvotní filozofií Déčka tak rozvíjejí především zábavné vzdělávání. Motivují děti k zájmu o jejich bezprostřední okolí, poznávání světa v různých disciplínách i k vlastním kreativním nebo sportovním činnostem. ČT :D se tak nyní zaměří například na jazyky (Strýček Tonton), bezpečnost (Dětská dopravní policie), vědu a techniku (Teleskop; U6 – Úžasný svět vědy; Kombajn je fajn), historii (Sám v muzeu II), přírodu (S Hubertem do lesa; Moje zahrádka) nebo pohyb a hudební výchovu (Rytmix; Hopsasa; Písničky doktora Notičky II). Specifickou oblast dětské publicistiky budou i nadále rozvíjet Zprávičky, které pro Déčko připravuje redakce ČT24, ale podílejí se na ní i školní televizní štáby.

Tradičně nejsledovanějšími, a výrobně nejnáročnějšími, pořady na Déčku se stávají večerníčky. Už od druhé poloviny srpna mohou děti sledovat třináct nových dílů legendárního seriálu Pat a Mat. Česká televize nyní navíc chystá dalších 39 epizod. „Při výrobě nových dílů Pata a Mata zůstala zachována ruční práce při animaci i výrobě dekorací a rekvizit. Stále se používají loutky vysoké dvacet centimetrů, jako na počátku. Změnil se jen způsob snímání, záznamu a zpracování. Mohu ale divákům slíbit, že zůstanou zachovány všechny typické prvky seriálu, jako je věčný optimismus jeho hrdinů, radost z kutění i spokojenost Pata a Mata s výsledným dílem,“ říká tvůrce nových dílů a syn původního autora Pata a Mata Marek Beneš.

V oblasti animace se Česká televize pustila i do svého prvního kresleného seriálu pro starší děti, který vzniká na základě kultovního komiksu z devadesátých let Anča a Pepík od mezinárodně uznávané autorky Lucie Lomové. „Seriál Anča a Pepík představuje svého druhu mimořádnou událost. Poprvé totiž v České televizi vzniká seriál určený starším dětem. Je to dáno charakterem příběhů, které jsou dobrodružné, napínavé a také tajemné. Zápletka má navíc často detektivní charakter s kouzelnými prvky, což je divácky atraktivní a přitom v animaci poměrně originální,“ popisuje kreativní producentka ČT Barbara Johnsonová. Ta stojí i za druhou řadou hraného komediálního seriálu Mazalové, která se právě natáčí ve studiích na Kavčích horách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…