První ročník vzdělávacího programu Řemeslná obnova historických staveb v Telči

14.06.2015 18:04

Územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Telči zahajuje příjem přihlášek do vzdělávacího programu Řemeslná obnova historických staveb. Program navazuje na loňský pilotní projekt. Poskytuje další vzdělání a rozvoj kvalifikace pracovníkům, kteří se zabývají obnovou kulturních památek. Začne letos v listopadu a potrvá jeden rok.

První ročník vzdělávacího programu Řemeslná obnova historických staveb v Telči
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

„Je to první kurs tohoto typu v rámci České republiky. Vysoká účast řemeslníků v pilotním programu je signálem, že o tuto oblast a o tyto otázky je zájem,“ konstatoval odborný garant projektu PhDr. Zdeněk Vácha.

Cílem programu je zvýšit vzdělanost a konkurenceschopnost v oblastech, které přesahují rozsah běžným způsobem kvalifikované profese řemeslníka, nejsou však ještě svým charakterem restaurováním. Vzdělávací program seznamuje účastníky s aktuálními i tradičními postupy v rámci obnovy kulturního dědictví vzhledem k současným trendům a požadavkům památkové péče.

Hlavním přínosem pro účastníky kursu je především prokazatelné zvýhodnění na trhu práce. Absolvent kursu prohloubí své znalosti a dovednosti, získá i nové kontakty a umocní schopnost rozpoznání památkových hodnot, která je v procesu obnovy historických staveb velmi žádoucí. Absolvent obdrží certifikát, kterým se ve výběrových řízeních může prokázat jako vhodnou referencí pro obnovu památkového fondu. Nezanedbatelným přínosem může být také setkávání se a výměna zkušeností mezi jednotlivými účastníky kursu i jejich lektory.

Program je koncipován do devíti oborových modulů. Celkový rozsah výuky je v každém modulu 100 hodin, přičemž výuka je rozdělena mezi teoretickou a praktickou část. Výuka teoretické části bude probíhat v sídle NPÚ, ÚOP v Telči na Hradecké ulici č. 6, praktická pak na objektech památkového fondu převážně v rámci Kraje Vysočina. Výukové metody jsou doplněny e-learningem: on-line zkušebním testem, instruktážními videosekvencemi a dvěma studijními oporami ve formě tištěných publikací.

Kurs v 1. modulu je určen pro vlastníky a správce památek, odborné kapacity ze strany zhotovitelů obnov památkově chráněných a historických objektů (stavbyvedoucí, přípraváři zakázek), včetně zástupců církví a neziskových organizací a odborných pracovníků výkonné i odborné složky státní památkové péče. Projekt si proto ve své teoretické části klade za cíl seznámit frekventanty s východisky oboru památkové péče, jeho historií a současně nabídnout základní orientaci pro praktické činnosti v oblasti péče o stavební památky. Dalšími účastníky v profesních modulech č. 2-9 pak budou řemeslníci z oborů: zedník, štukatér, kameník, malíř-natěrač, truhlář, tesař, kovář, pokrývač a klempíř.

Na rozdíl od loňského roku, kdy byl kurs financován z evropských fondů, si letos účastníci platí kursovné sami. Jeho cena je 8.900,-Kč, existují však možnosti slev a cenového zvýhodnění. Další informace o vzdělávacím programu Řemeslná obnova historických staveb naleznete na www.obnovakulturnihodedictvi.cz.

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Telči, je jedním ze čtrnácti krajských pracovišť NPÚ. Jeho úkolem je naplňovat v Kraji Vysočina poslání odborné instituce památkové péče dané zákonem o státní památkové péči, např. zpracovávat odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, poskytovat konzultace a odbornou pomoc vlastníkům kulturních památek při jejich obnovách a sledovat stav památkového fondu na území kraje. Pracoviště v Telči také zpracovává návrhy na prohlašování věcí či objektů za kulturní památky a podílí se následně na jejich evidenci. Spravuje dokumentační sbírky plánů, fotografií a dalších odborných podkladů ke kulturním památkám, vede veřejně přístupnou knihovnu, vydává sborník Památky Vysočiny, organizuje cyklus přednášek Rodinné stříbro – Památky kolem nás a provádí archeologické průzkumy.

Od 1. ledna 2015 působí při ÚOP v Telči Metodické centrum pro vzdělávání, které se zaměřuje na tvorbu edukačních programů a vzdělávání v památkové péči. Další informace najdete na www.npu-telc.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…