První vietnamská jaderná elektrárna bude mít reaktory VVER

06.08.2015 12:59

Vietnamská státní energetická společnost Vietnam Electricity podepsala rámcovou dohodu s ruskou společností NIAEP-ASE o výstavbě jaderné elektrárny Ninh-Thuan 1. První dva bloky s reaktory typu VVER mají být spuštěny do roku 2026.

První vietnamská jaderná elektrárna bude mít reaktory VVER
Foto: Hans Štembera
Popisek: Elektrárna

„Dohoda byla podepsána v rámci prvního zasedání společné rusko-vietnamské pracovní skupiny pro výstavbu jaderné elektrárny Ninh-Thuan 1. Jde o jeden z nejvýznamnějších kroků v realizaci plánů vietnamské vlády na zavedení jaderné energetiky. Společně s našimi vietnamskými partnery jsme přesvědčeni, že se nová elektrárna stane nejefektivnějším vietnamským podnikem na výrobu elektřiny, který bude splňovat veškeré mezinárodní požadavky v oblasti jaderné bezpečnosti,“ uvedl generální ředitel společnosti NIAEP-ASE, Valerij Limarenko.

Pod dohodu se podepsali viceprezident společnosti NIAEP, V. N. Savuškin, a viceprezident společnosti Vietnam Electricity, Lam Du Son, za účasti představitelů ruské korporace pro jadernou energii Rosatom, do jejíž struktury NIAEP-ASE patří, a vietnamského ministerstva průmyslu a obchodu.

Vietnam plánuje rozsáhlý nástup jaderné energetiky, která by získala velký podíl na tamní výrobě elektřiny. V příštím desetiletí má být podle plánů vietnamské vlády spuštěno minimálně šest jaderných bloků s instalovaným výkonem přes 1000 MWe. První jaderná elektrárna Ninh-Thuan 1 (také známa jako Phuoc-Dinh) bude využívat ruské jaderné technologie. V roce 2019 má být zahájeno lití betonu do základů reaktorové budovy prvního bloku s reaktorem VVER-1200, který má být dokončen v roce 2025. Harmonogram výstavby druhého bloku je oproti němu posunutý o rok. Lokalizace prací by mohla dosáhnout 30 až 40 procent.

Původně byly pro tuto lokalitu plánovány bloky typu VVER-1000 podobné verze jako v čínské elektrárně Tchien-wan (pchin-jin: Tianwan), ale později bylo rozhodnuto ve prospěch reaktorů VVER-1200 podle projektu AES-2006, který je plánován také v Maďarsku, Finsku a Turecku (ve dvou posledně jmenovaných zemích již začaly přípravy staveniště). Čtyři bloky tohoto typu jsou ve výstavbě v ruských jaderných elektrárnách Novovoroněžská a Leningradská a v běloruské Ostrovecké elektrárně. Později by výstavba elektrárny Nihn-Thuan 1 měla pokračovat dalšími dvěma bloky stejného typu. Palivo do první vietnamské jaderné elektrárny bude dodávat ruská palivová společnost TVEL, která zásobuje palivem také všechny české jaderné reaktory (čtyři dukovanské, dva temelínské, dva výzkumné a jeden školní).

Další čtyři bloky v lokalitě Ninh-Thuan 2 (též Vinh-Hai) a dva bloky elektrárny pracovně nazývané Centrální mají do roku 2030 zajistit Vietnamu 7,3 GWe instalovaného výkonu v jaderných elektrárnách. To by znamenalo, že v té době bude pocházet přibližně jedna desetina vietnamské elektřiny z jádra. Tento podíl by měl do roku 2050 narůst na více jak dvojnásobek.


Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, ve kterých pracuje přibližně 190 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky, a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu – od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazení JE z provozu a zpracování vyhořelého jaderného paliva.

Rosatom je vlastníkem i operátorem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 33 bloků, které produkují 16% veškerého objemu elektrické energie v Rusku.

Rosatom zaujímá špičkovou pozici na světovém trhu jaderných technologií. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu má hodnotu 100,3 miliard amerických dolarů a patří do něj 27 bloků jaderných elektráren.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…