Psychiatrická nemocnice Písek: Vánoční cukroví jako pracovní terapie

30.11.2019 16:27

Zaměstnanci společně s pacienty Psychiatrické nemocnice Písek pečou v rámci pracovní terapie cukroví k letošním Vánocům. Ochutnávat se bude také pod ozdobeným stromkem, pod kterým se zde budou zpívat koledy ve středu 4. prosince.

Psychiatrická nemocnice Písek: Vánoční cukroví jako pracovní terapie
Foto: pnpisek.cz
Popisek: Psychiatrická nemocnice Písek

Pacientka Psychiatrické nemocnice Písek pětašedesátiletá Ludmila trpí depresemi. První příznaky nemoci začala pociťovat s úmrtím svých nejbližších a přibývající samotou. „Zůstala jsem sama. Trápila mě hrozná tíže na hrudi, nemohla jsem ani chodit, jít ven se psem. Pro ty kdo ten stav nezažili, se vše špatně popisuje,“ uvádí paní Ludmila, která teď mj. v rámci pracovní terapie peče vánoční cukroví. „Za 14 dní se díky pomoci zdejších vynikajících lékařů a vhodných léků cítím stále lépe,“ doplňuje. I ona bude napečené cukroví pojídat při zpívání koled, které se bude před zdejší nemocnicí pod ozdobeným stromkem konat ve středu 4.12. Před zdravotnickým zařízením stojí každý rok vánočně ozdobený smrk. Při něm letos zahrají a zazpívají děti ze zdejší základní umělecké školy.

Pracovní terapie jsou součástí každého dne v tomto zdravotnickém zařízení, spadá pod ně řada různých činností. „V rámci psychiatrické léčby nabízíme v našich dílnách podmínky pro různorodou činnost. Naši pacienti u nás mohou plést, háčkovat, šít, kreslit, malovat nebo i vařit a péct. Potřeba se zaměstnat se, rozvíjet svoje dovednosti, či trávit smysluplně volný čas jsou jedny ze základních potřeb každého z nás,“ uvádí Michaela Burianová. Pacienti se zde odreagují, zapomenou na svoje trápení a často si uvědomí i svůj talent. V písecké psychiatrické nemocnici funguje i truhlářská dílna, kde pacienti vyrábí například fotorámečky nebo ptačí budky, vznikají zde také mýdla nebo svíčky.

Podle zdejšího primáře MUDr. Mariana Korandy je systém terapií zaměřený na aktivizaci případně podporu udržení či zlepšení pracovních a sociální dovedností a schopností. „Důležité je také podpořit individuální vnímaní pacienta, zaměřit se na odstraňování kognitivních, emočních a senzomototických nedostatků, zlepšit schopnost komunikace a navazování kontaktů, zlepšit sebevědomí a pocit kompetence,“ uvádí Koranda.

Vedle pracovní terapie nabízí písecké zdravotnické zařízení také arteterapii, cannisterapii, nově také terapii traumatu. Moderní specializovanou nemocnici se 111 lůžky koupila na jaře loňského roku společnost Penta Hospitals CZ. Motto nového zařízení, které má v regionu výjimečné postavení i díky funkční spolupráci s Krajským úřadem Jihočeského kraje je „Netvoříme bariéry pro naše pacienty, my je strháváme.“ Písek je vyhledávaným zařízením pro pacienty z celé ČR. Momentálně zde pracuje zhruba 40 zaměstnanců, kteří poskytují široké spektrum psychiatrické péče. Lékaři tu pomáhají například pacientům s poruchami afektivního spektra - úzkostmi depresemi, postraumatickými stresovými poruchami atd., přes různé typy závislostí, až po psychotické poruchy (např. nemoci z okuhu schizofrenie) či poruchy osobnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…