Puškinův památník po padesáté

03.06.2016 22:31

V pondělí 6. 6. 2016 se uskuteční v Ruském středisku vědy a kultury v Praze jubilejní 50. celostátní přehlídka. Festival v ARS POETICA - Puškinův památník je nejstarší kontinuálně existující uměleckou přehlídkou svého druhu na světě a dodnes má mnoho příznivců.

Puškinův památník po padesáté
Foto: Archiv
Popisek: Jiří Vondrák a Jiří Klapka

Jak to vlastně celé ty roky probíhalo - zeptal jsem se předsedy České asociace rusistů Jiřího Klapky, který je duší přehlídky již třicet pět let.

Přehlídka se do dnešní podoby vyvinula z původně jazykové soutěže v recitaci a zpěvu děl ruských autorů v ruštině. Největší rozkvět zažila v letech 1985-1989, kdy se jí každoročně účastnilo více než půl miliónů českých a slovenských interpretů. Nezanikla ani po roce 1989, stala se uměleckou přehlídkou a rozšířila se o možnost vystoupení v češtině a dalších jazycích. Je umožněna i účast dětí a mládeže z rusky hovořících rodin.

Kdo jsou organizátory?

Jsou to samozřejmě především učitelé a také občanská sdružení Česká asociace rusistů a Česko-ruská společnost.

Ví se o tom v zahraničí?

Za 50 let svého trvání získal Festival mezinárodní renomé. Vítězové úspěšně vystupovali na přehlídkách ve Španělsku, Německu, Rakousku, Polsku a samozřejmě v Ruské federaci a na Ukrajině. Osobně jsem měl možnost představit videozáznamy vystoupení našich interpretů v  USA i v Číně, kde náš model inspiroval ke vzniku podobných soutěží. Ty mají kromě poznávacího a uměleckého významu, také svou roli při zapojování dětí a mládeže z rusky hovořících rodin. Podle našich zkušeností to příspívá k integraci cizinců jako ojedinělá možnost vystupovat společně s našimi interprety a navazovat  nové tvůrčí i osobní kontakty.

A v Rusku je festival známý?

V Ruské federaci je známý a je přijímám jako projev „lidové diplomacie“. Ví se o něm i mezi ruskými herci, zpěváky a básníky, od členů neformálních studiových divadel až po herce Moskevského uměleckého akademického divadla - MCHAT.

Kolik očekáváte v pondělí účinkujících a kdo zasedá v porotě?

Celostátní přehlídky se zúčastní okolo 200 interpretů, v porotě zasedají zkušení kantoři a umělci. Mezi nimi přivítáme režiséra a písničkáře Jiřího Vondráka, jehož minirecitál přehlídku zahájí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…