Putovní výstava proměn opomíjených míst odstartuje na Vyšehradě

05.05.2017 9:50

Národní putovní výstava „Má Vlast cestami proměn“ přináší svědectví o příznivých proměnách opomíjených míst a objektů v našich sídlech a krajině. Slavnostní zahájení 9. ročníku výstavy se odehraje 20. května 2017 na pražském Vyšehradě.

Putovní výstava proměn opomíjených míst odstartuje na Vyšehradě
Foto: commons.wikimedia.org/ŠJů
Popisek: Vyšehrad, pohled z železničního mostu

Návštěvníci se mohou těšit na bohatý doprovodný program. Celý den od 11 do 18 hod. bude provázet řemeslný jarmark okořeněný ochutnávkami regionálních specialit či procházkami Vyšehradem s průvodci. Již tradičně vystoupí Spirituál kvintet, který letos doplní účinkující z liberecka, písničkářka Kaya, Pěvecký sbor Akcent či děti ze ZŠ v Bělé u Turnova.

Za symbolické vstupné budou otevřeny vyšehradské památky – bazilika sv. Petra a Pavla, bazilika sv. Vavřince, hrobka Slavín, gotický sklep, Cihelná brána a Galerie. Akce samotná je zdarma a je vhodná pro celou rodinu. Více informací je možné nalézt ZDE

Motto letošního ročníku „Z Popelky princeznou“ odpovídá vystaveným proměnám. Poctu jejich autorům přijdou vzdát legendární Popelka a princ Mojmír, Eva Hrušková a Jiří Štědroň. Společně s Janem Přeučilem vzpomeneme na vyšehradskou patriotku, spisovatelku Popelku Biliánovou, od jejíhož narození letos uplynulo 155 let. Vítězné proměny ročníku 2016 vyhlásí a ceny odborné poroty udělí Ing. arch. Josef Pleskot, ing. Karel Drhovský a PhDr. Pavel Bureš.

„Naše země je krásná. Prošla obdobím, kdy pustla. Je dobré vidět, že se takové množství lidí nyní snaží uvést kraj kolem sebe do lepšího stavu a najít nový příběh pro opomíjená místa a chátrající stavby. Příznivé změny velmi prospívají krajině i lidským srdcím,“ říká osobní lékař Srdce vlasti a Srdcí krajů, kardiochirurg Prof. MUDr. Jan Pirk, který osobně dohlédne na předání Srdce vlasti mezi zástupci Zlínského a Libereckého kraje, hlavními partnery ročníků 2016 a 2017. Spolu s Osobností ročníku 2016 Alenou Exnerovou ocení Osobnost ročníku 2017 a prohlédne všechna Srdce krajů při setkání s jejich představiteli.

Výstava představuje osudy zchátralých budov proměněných v krásné a užitečné stavby, obnovených náměstí a návsí, rekonstruovaných nádraží, zachráněných sakrálních staveb i znovuoživené přírody. „Je výjimečná tím, že je dílem lidí z celé naší země. To, co na ní vidíte, můžete vidět také ve skutečnosti. Je svědectvím o úctyhodné práci lidí na zvelebování našeho společného domova,“ popisuje smysl výstavy její ředitelka Ing. Drahomíra Kolmanová.

Výstavu pořádá Asociace Entente Florale CZ – Souznění, z.s., ve spolupráci s Národní kulturní památkou Vyšehrad, Spolkem pro obnovu venkova, Národní sítí zdravých měst, Národní sítí místních akčních skupin, Asociací regionálních značek, portálem Propamátky, Svazem knihovníků, informačních a propagačních pracovníků, Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu a sdruženími Monumenta Viva a Omnium. Mediálními partnery jsou Český rozhlas Region a časopisy Naše rodina a Kam po Česku.

Hlavním partnerem ročníku 2017 je Liberecký kraj. Výstavu podpořilo dalších dvanáct krajů včetně Hlavního města Prahy. Na Vyšehradě výstava setrvá měsíc a poté se rozjede v dílčích kolekcích na putování do všech koutů naší vlasti. Jednotlivá zastavení výstavy je možné sledovat na webu ZDE. Zde probíhá i hlasováni veřejnosti pro nejkrásnější proměnu 9. ročníku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…