Putovní výstava s poštovními známkami od Adolfa Borna míří do regionů

03.02.2014 20:21

Era a Poštovní spořitelna představí unikátní putovní výstavu věnovanou grafické tvorbě Adolfa Borna, především jeho návrhům poštovních známek. Návštěvníci zde mimo jiné uvidí také vlastní známku, kterou si nechaly Era a Poštovní spořitelna vydat u České pošty v limitované edici ke 130 letům poštovního bankovnictví. Výstava začíná 3. února ve Valašském Meziříčí.

Putovní výstava s poštovními známkami od Adolfa Borna míří do regionů
Foto: erasvet.cz
Popisek: Era

Expozice s názvem Výstava Adolfa Borna, aneb Jak vzniká poštovní známka bude probíhat od února do konce května postupně ve dvou Era finančních centrech, na dvou pobočkách České pošty a vyvrcholí v pražském Era světě na Jungmannově náměstí. Kromě vlastní známky, kterou známý výtvarník navrhl ke 130 letům poštovního bankovnictví a jež není volně prodejná, se návštěvníci mohou těšit na další známky z Bornovy dílny. „K vidění zde budou jeho proslulé i méně známé známky, ale také detailní ukázky vzniku poštovní známky, včetně ryteckých a tiskových desek či barevných zkoušek,“ láká na výstavu Denisa Kováčiková, manažerka Era finančního centra ve Valašském Meziříčí, kde bude výstava 3. února startovat.

Samozřejmě nebudou chybět ani výsledné produkty, tedy poštovní známky v tiskovém archu nebo obálky prvního dne. Expozici budou doplňovat originální litografie z volné tvorby Adolfa Borna. Díky unikátním černobílým fotografiím Martina Říhy lze nahlédnout i do pracovního prostředí známého výtvarníka. 

„Zájemci z řad filatelistů, kteří si s předstihem koupí vlastní známku Ery a Poštovní spořitelny v dobročinné internetové aukci, mohou spojit návštěvu expozice také s možností nechat si známku přímo na poštách v Českých Budějovicích a v Jablonci nad Nisou orazit,“ doplňuje Jitka Kotyková, výkonná manažerka Poštovní spořitelny.

Kam můžete na výstavu zajít:

Jaké známky lze na výstavě vidět

Adolf Born je autorem mnoha poštovních známek, z nichž na výstavě budou k vidění například návrhy obou známek, které vznikly k 740. výročí narození cestovatele Marca Pola, návrh známky k 500. výročí objevení Ameriky, známka Vánoce v nominální hodnotě 2 Kč z roku 1993, návrhy známek z cyklu Europa – Pověsti, návrh známky Dětem z roku 1996 (v nominální hodnotě 3 Kč), Mikuláš nebo Velikonoce.

O vlastní známce Ery a Poštovní spořitelny

Vlastní známku si nechaly Era a Poštovní spořitelna u České pošty vydat u příležitosti 130 let poštovního bankovnictví v prosinci 2013. Známka tvoří pomyslný pár se známkou, kterou vydala loni v červnu ke stejné příležitosti Česká pošta.

Kromě klasických archů se známkami byl vydán také známkový sešitek, který obsahuje celkem čtyři známky – dvě vlastní známky s motivem poštovního vozu, jednu známku s kresleným logem Poštovní spořitelny a jednu známku s kresleným logem Ery. Nechybí samozřejmě ani originálně ilustrované obálky prvního dne. Autorem všech grafických návrhů je oblíbený malíř Adolf Born.

Era a Poštovní spořitelna jsou obchodní značky Československé obchodní banky, a.s. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…