RETIA prezentuje propojení národních systémů velení a řízení protivzdušné obrany

10.09.2013 14:04

Na závěr společného cvičení jednotek pozemní Protivzdušné obrany Vzdušných sil Armády České republiky a Ozbrojených sil Polské republiky Master Harmony chystá společnost RETIA ve spolupráci s Armádou České republiky a polskými Ozbrojenými silami prezentaci výsledků společného úsilí, při kterém se propojí národní systémy velení a řízení pozemní protivzdušné obrany v rámci projektu LLAPI (Low Level Air Picture interface).

RETIA prezentuje propojení národních systémů velení a řízení protivzdušné obrany
Foto: Retia
Popisek: Retia

VIP dne se 26. září v Pardubicích na letišti zúčastní náčelník generálního štábu Armády ČR generálporučík Petr Pavel a zástupci armád Polska, Slovenska, Německa a USA.

Výsledkem projektu LLAPI je propojení národních systémů velení a řízení

Cílem cvičení Master Harmony je prezentovat široké odborné veřejnosti úroveň dosažené interoperability jednotek pozemní Protivzdušné obrany a schopnost plnit společné úkoly v rámci mezinárodních úkolových uskupení NATO a EU. „Výsledkem projektu LLAPI je propojení národních systémů velení a řízení pozemní protivzdušné obrany, a tím dosažení plné interoperability v rámci mezinárodních úkolových uskupení, zejména při působení proti nízkoletícím cílům“ vysvětlil generální ředitel společnosti RETIA, a.s. Petr Novák.

Armáda České republiky je členem pracovní skupiny Low Level Air Picture Interface (LLAPI) již od roku 2002 a od stejného data se práce v rámci této skupiny účastní akciová společnost RETIA, a to jako technický integrátor a výrobce systému velení a řízení jednotek pozemní Protivzdušné obrany – RACCOS.

Vojenské jednotky různých zemí spolu musí umět komunikovat

„V každé vojenské operaci spolu vojenské jednotky musí umět komunikovat, a to jak vertikálně - od velitele směrem dolů k jednotkám, tak na horizontální úrovni, na úrovni jednotek. Kdyby tomu tak nebylo, mohlo by se stát, že spřátelené armády budou působit samy na sebe, protože o sobě nebudou mít informace,“ vysvětlil technický ředitel Pavel Mužák. Dodal, že proto je tolik důležitá interoperabilita – schopnost jednotek se spolu domluvit napříč státy a sdílet potřebné informace o vlastních a nepřátelských jednotkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…