ROP Jihovýchod určitě nebude vracet dotační peníze

26.12.2015 19:37

Jdeme do finále. Máme proplaceno 16,9 miliardy korun čistě evropských dotací. Zbývá proplatit 1,8 miliardy korun, všechny tyto peníze jsou pokryty smlouvou o poskytnutí dotace, navíc je zde rezerva v závěrečných projektech. ROP Jihovýchod bez problému vyčerpá všechny přidělené peníze.

ROP Jihovýchod určitě nebude vracet dotační peníze
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

ROP Jihovýchod se rozhodně neřadí mezi operační programy, které mají problém s vyčerpáním přidělených peněz. Již od roku 2014 pracuje na plynulém a také úplném vyčerpání celého programu, jehož alokace je 704 milionů eur, což aktuálně znamená zhruba 18,7 miliardy korun.

Díky systému projektů v nejisté části alokace, který jsme využívali už od roku 2014, jsme byli schopni zajistit více než 1,5 miliardy korun dotací v první řadě na 46 projektů obcí a měst a poté také na 25 projektů modernizace silnic II. a III. třídy na Vysočině a v Jihomoravském kraji.

Při podpisu smlouvy o poskytnutí dotace tyto projekty neměly jisté evropské peníze. Jejich přidělení záviselo na vývoji kurzu a významně také na zbytkových penězích, které se objeví s blížícím se koncem programu tam, kde dojde například k úsporám projektů na výběrových řízeních nebo tam, kde je udělena korekce. Byly to také peníze, které se vracely z projektů už uzavřených oblastí podpory, např. cestovního ruchu, a kdybychom je nepřevedli na předem připravené projekty, propadly by zpět do EU.

Tento model aktivních přesunů dotací ve chvíli, kdy jsou k dispozici právě z výše uvedených důvodů, se nám velmi osvědčil, dnes už nemáme žádný projekt v nejisté části alokace, na všechny projekty se dostalo a žádné peníze nepropadly. Celý postup byl závislý také na dobré práci příjemců dotací, kteří se do projektů pustili i s vědomím, že nemusí dotaci nakonec získat.  

Na tento systém navazuje náš další strategický krok pro využití všech dotačních peněz, které máme k dispozici. V případě, že v závěrečné fázi programu, tedy na jaře 2016, budeme mít ještě nevyčerpané peníze, máme připraveny závěrečné projekty na nákup tramvají a trolejbusů, kde můžeme využít až 1 miliardu korun dotací. Společně se zbývající zhruba stovkou projektů, které finišují, takto zajistíme vyčerpání všech dotačních peněz v ROP Jihovýchod takřka do posledního eura/koruny.

Aktuální bilance čerpání:

Definitivní počet projektů, které prošly Úřadem Regionální rady Jihovýchod, je 1 701.
Ukončeno máme k dnešnímu dni 823 projektů.
V realizaci stále ještě je a dokončuje se 111projektů.
Máme proplaceno 16,9 miliardy korun – čistě podíl EU.
Máme proplaceno 18,1 miliardy korun – podíl EU + spolufinancování ze státního rozpočtu
a spolufinancování z krajského rozpočtu.
Zbývá nám proplatit 1,8 miliardy korun  - čistě podílu EU.
Celková alokace ROP Jihovýchod je zhruba 18,7 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…