ROP Jihozápad: Úřad vybojoval téměř 2,5 miliardy korun pro Českou republiku

20.07.2014 17:12

Po intenzivní urgenci a komunikaci se státními orgány ze strany předsedy Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Ivo Grünera a vedení Úřadu Regionální rady NUTS II Jihozápad přistoupilo Ministerstvo financí ČR po zhruba dvouměsíční pauze k obnovení administrace certifikace finančních prostředků pro Jihozápad.

ROP Jihozápad: Úřad vybojoval téměř 2,5 miliardy korun pro Českou republiku
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

Proces administrace certifikace výdajů (tedy proplácení financí za realizované projekty) byl přerušen rozhodnutím Platebního a certifikačního orgánu Ministerstva financí ČR z letošního 29. května vzhledem k policejnímu vyšetřování. „Kvůli zásahu Policie České republiky v prostorách Magistrátu České Budějovice je pozastavené financování všech projektů města České Budějovice realizovaných z ROP Jihozápad. Ministerstvo financí koncem května také zablokovalo certifikaci veškerých finančních prostředků z ROP Jihozápad téměř za 2,5 miliardy korun, které se nyní, díky naší urgenci, podařilo uvolnit,“ upřesnil předseda Regionální rady Jihozápad a náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner.

„Pokud Policie ČR zahájí úkony v trestním řízení v kontextu projektů realizovaných z evropských fondů, jsou řídicí orgány nuceny pozastavit proplácení a administraci daných projektů. Tato situace je velice nepříjemná pro všechny zúčastněné, leckdy může vést až k finanční likvidaci daného subjektu, který projekt realizoval či realizuje. Bohužel, z opakovaných vyjádření ministerstva pro místní rozvoj či rozhodnutí o dotaci ze strany ministerstva vyplývá, že na  projekty dotčené policejním vyšetřováním by neměla být aplikovaná dotace z evropských fondů. Troufám si tvrdit, že tento postoj a především termín, který náš právní rámec nezná a neoperuje s ním, tyto situace pouze komplikuje. Jsme rádi, že po dlouhé odborné diskuzi nám policie zaslala jednoznačné stanovisko v dané věci. Vyplývá z něj, že projekty Statutárního města České Budějovice nejsou dotčeny trestním řízením, tedy u těchto projektů nebyly zahájeny úkony trestního řízení, a že Úřad není účastníkem trestního řízení, neboť předmětem vedeného trestního řízení, nejsou projekty spolufinancované ze zdrojů Evropské unie. Na základě těchto informací ministerstvo financí obnovilo proces certifikace výdajů a dalo zelenou pro 2,5 miliardy korun z ROP Jihozápad,“ řekla Michaela Šímová, ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad.

V pátek (18. 7.) budou zasedat zástupci Evropské komise, kteří mají rozhodnout, zdali mohou být propláceny i projekty Statutárního města České Budějovice. „Doufáme, že výsledek jednání bude kladný, nevidíme prozatím žádný důvod pro to, aby projekty Českých Budějovic nemohly být propláceny z evropských fondů. Tato nešťastná situace dopadá na celý region Jihozápad,“ sdělil předseda RR JZ.

Financování  jednotlivých operačních programů probíhá tak, že schválené dotace nejprve financuje ze svého rozpočtu stát. Teprve ve fázi, kdy je projekt ukončen, zkontrolován a obdrží dotaci, zasílá Ministerstvo financí žádost o platbu Evropské komisi.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …