ROP Jihozápad se ohradil proti rozhodnutí NKÚ, že pochybil

12.01.2015 8:30

Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad (ÚRR) nesouhlasí s rozhodnutím Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který upozornil na nedostatky při financování, hodnocení a posuzování projektů, čerpajících dotace z Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad na rozvoj a obnovu regionálních zdravotnických zařízení. ÚRR podal námitku proti Kontrolnímu protokolu o kontrole č. 14/16, v němž NKÚ popisuje pochybení při špatném nastavení indikátorů, které měly mimo jiné sloužit k hodnocení projektů.

ROP Jihozápad se ohradil proti rozhodnutí NKÚ, že pochybil
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

„Nejvyšší kontrolní úřad prověřil poskytování dotací z Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad na rozvoj a obnovu regionálních zdravotnických zařízení. Kontroloři odhalili nedostatky hlavně v oblasti financování, hodnocení a posuzování jednotlivých projektů. Kromě Regionální rady Regionu soudržnosti Jihozápad zkontroloval NKÚ i sedm konkrétních projektů. Šlo o akce Nemocnice České Budějovice, Nemocnice Tábor, společnosti Privamed Plzeň a Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje. Regionální rada špatně nastavila indikátory, které měly mimo jiné sloužit k hodnocení projektů a stanovení jejich optimálních rozpočtů. Podle takto nastavených indikátorů nemohla regionální rada vyhodnocovat, jestli investice v regionálních zdravotnických zařízeních byly skutečně efektivní. Nereálně nastavené indikátory například umožnily, že kontrolovaná zdravotnická zařízení mohla nakupovat obdobné přístroje za různé ceny,“ píše NKÚ ve svém protokolu.

„Nejvyššímu kontrolnímu úřadu jsme zaslali námitku – třístránkový dokument, v níž závěry kontroly zpochybňujeme a osvětlujeme reálnou situaci. Na základě všech námi uvedených tvrzení žádáme zároveň o úpravu zjištění obsažených v Kontrolním protokolu o kontrole č. 14/16. NKÚ ale našim námitkám nevyhověl. Je také potřeba uvést, že NKÚ není vykladatel práva, NKÚ tedy pouze vyslovil svůj právní názor, se kterým ale absolutně nesouhlasíme. Od začátku jsme postupovali dle našeho právního názoru, za kterým si stojíme. Tento fakt potvrzuje i rozhodnutí Auditního orgánu Ministerstva financí ČR, který neshledal žádná pochybení“ uvedla ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad (ÚRR) Michaela Šímová.

NKÚ zpochybňuje například nákup vybavení pro Pavilon dětského oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., a pro tamní Centrální laboratoře. Vadí mu dále některé momenty při výstavbě pavilonu jednodenní chirurgie městské nemocnice PRIVAMED v Plzni, přístavba a vybavení pavilonu akutní medicíny a porodnice Nemocnice Tábor, a. s., a dále vybavení intenzivní péče tohoto zařízení, a projekt Moderní Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje. „Kontrolorům vadí zejména to, že příjemci dotace slučovali v účetnictví jednotlivé věci - zařízení – do větších souborů, často v hodnotě několika milionů korun. Poskytovatel dotace ale ve svých metodikách uvádí, že nepodporuje pořízení drobného hmotného majetku, k čemuž dle názoru Řídícího orgánu Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Jihozápad (dále jen „ŘO ROP JZ“) nedošlo. Tvorba souborů je dobrovolná, nikoliv dle ŘO ROP JZ zakázaná,“ uvedl předseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Ivo Grüner.

Doplnil, že projekt Nemocnice České Budějovice, a. s. „Pavilon dětského oddělení“ a projekt „Výstavba pavilonu jednodenní chirurgie městské nemocnice PRIVAMED“ společnosti PRIVAMED, a. s., byly podrobeny auditům operace, které vykonal Pověřený auditní subjekt (dnes Ministerstvo financí – Auditní orgán) a žádné pochybení v tvorbě souborů movitých věcí nekonstatoval.

Zároveň považuje zveřejnění závěrů kontroly ze strany NKÚ za účelové. „NKÚ své závěry mediálně prezentuje v době, kdy se rozhoduje o budoucnosti regionálních operačních programů, což považuji za účelové. Stále totiž platí, že regionální operační programy byly nejúspěšnějšími programy podpory regionů a je tedy nesmyslné je centralizovat a znemožnit regionům rozhodovací pravomoci o dotacích z Evropské unie,“ doplnil Grüner.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…