ROP Jihozápad v minulém roce opět výrazně napomohl rozvoji Jihočeského a Plzeňského kraje

02.02.2015 12:40

Regionální operační program Jihozápad (ROP Jihozápad) plní své poslání a výrazně pomáhá rozvoji obou krajů. Celkem bylo v roce 2014 v pěti výzvách předloženo 276 projektových žádostí, které měly v součtu hodnotu téměř 2,5 miliardy korun. Projektů, které splnily veškeré podmínky pro udělení dotace, bylo nakonec 135 v celkové hodnotě více než 1,6 miliardy korun. Nejvíce peněz putovalo do modernizace regionální silniční sítě a modernizace místních komunikací.

ROP Jihozápad v minulém roce opět výrazně napomohl rozvoji Jihočeského a Plzeňského kraje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euroměna, ilustrační foto

„V roce 2014 vyhlásil Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad celkem pět výzev k předkládání projektových žádostí. Výzvy byly určeny zájemcům o dotace z Jihočeského a Plzeňského kraje a směřovaly do modernizace silniční sítě, rozvoje místních komunikací, Integrovaného plánu rozvoje měst a rozvoje infrastruktury základního, středního a vyššího odborného školství,“ uvedla ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Michaela Šímová. Dodala také, že zájem o finanční prostředky z posledních výzev byl enormní.

ROP Jihozápad tak patří k velmi úspěšným programům. Během jeho fungování se podařilo vyčerpat maximum finančních prostředků, které byly vyčleněny z Evropské unie. Do této doby je proplaceno více než 12 miliard korun.

„V letošním roce tak využijeme všechny dostupné peníze. To v České republice není vůbec samozřejmostí, i některá ministerstva přicházejí o evropské miliardy. Během posledních měsíců jsme také museli efektivně reagovat na oslabení koruny vůči euru. Peníze, které se
u projektů ušetřily při výběrových řízeních a změnách kurzů, jsme efektivně přesunuli do dalších výzev, které jsou dle aktuálního stavu nejpotřebnější, tj. rozvoj místních komunikací a rozvoj infrastruktury základního, středního a vyššího odborného školství,“ řekl Ivo Grüner, předseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a náměstek hejtmana Plzeňského kraje. Dodal také, že rok 2015 bude pro ROP Jihozápad velmi obtížný. Do jeho konce musí být všechny projekty realizovány, následně zkontrolovány a proplaceny.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…