ROP Jihozápad žádným způsobem nedala podnět k přezkoumání projektu Centrum vodní zábavy města Kdyně

09.05.2014 9:11

Vyjádření předsedy Regionální rady Regionu soudržnosti Jihozápad a náměstka hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grünera k projektu Centrum vodní zábavy města Kdyně.

ROP Jihozápad žádným způsobem nedala podnět k přezkoumání projektu Centrum vodní zábavy města Kdyně
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

Regionální rada Regionu soudržnosti Jihozápad se ohrazuje proti mediálním vyjádřením zástupců města Kdyně ve věci projektu Centrum vodní zábavy města Kdyně, kteří tvrdí, že město bude muset vracet 110 milionů korun a dále, že tuto korekci stanovil Úřad Regionální rady Regionu soudržnosti Jihozápad.

Regionální rada regionu soudržnosti Jihozápad žádným způsobem nedala podnět k dodatečnému přezkoumání projektu Centrum vodní zábavy města Kdyně Auditním orgánem MF ČR. Audit projektu proběhl již v roce 2012 na základě rozhodnutí MF ČR,  které konstatovalo, že město Kdyně porušio zákon o veřejných zakázkách. Skutečná výše korekce za jednotlivá pochybení byla vyčíslena na 11,2 mil. Kć nikoli na 110 mil. Kć, jak tvrdí zavádějícím způsobem zástupci města Kdyně.

Pochybení města

Město Kdyně jako veřejný zadavatel se dopustil pochybení v rámci dvou veřejných zakázek, a to ve veřejné zakáce na stavební práce a ve veřejné zakázce na zpracování projektové dokumentace pro územní a stavební řízení.

V rámci první zmíněné veřejné zakázky na stavební práce, související s vybudováním centra vodní zábavy, se zadavatel dopusti porušení zákona o veřejných zakázkách, když po ukončení zadávacího řízení a podpisu Smlouvy o dílo s vítězným uchazečem omezil rozsah díla s následným snížením jeho ceny. K těmto změnám, které byly předmětem Dodatku č. 1 ke Smlouvě o dílo, zadavatel podle svého vyjádření přistoupil z důvodu nedostatku finančních prostředků a na základě změn, které nastaly po konzultaci s experty a které se následně promítly do projektové dokumentace pro realizaci stavby. Změnou rozsahu díla a tím i jeho ceny však došlo k podstatným změnám smluvních podmínek, které ve svém konečném důsledku mohly ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky a zvýhodnit stávajícího dodavatele způsobem, který mohl narušit pravidla hospodářské soutěže. Za pochybení v zadání zakázky byla městu Kdyně, jako příjemci dotace, udělena sankce ve výši 10% způsobilých výdajů zakázky, tj. 10 870 269,68 Kč. 

Město Kdyně jako veřejný zadavatel dále pochybilo rovněž při zadání veřejné zakázky malého rozsahu na zpracování projektové dokumentace pro územní a stavební řízení. Zadavatel nedodržel zásadu transparentnosti, když o realizaci výběrového řízení nebyl vyhotoven žádný písemný záznam o procesu hodnocení nabídek. Za toto pochybení byla příjemci udělena sankce ve výši 25% způsobilých výdajů zakázky, tj. 375 218,15 Kč.

Kdo pochybení konstatoval?

Obě výše uvedené korekce byly uděleny na základě auditu provedeného Ministerstvem financí ČR, které rozhodlo, že ze tří porušení, která byla identifikována při jejich kontrole, jsou dvě pochybení natolik závažná, že se jedná o porušení rozpočtové kázně a bylo nutné uložit příslušný odvod finančních prostředků.

Korekce

V případě projektu „Centrum vodní zábavy Kdyně“ byl sice Rozhodnutí MF ČR potvrzen platební výměr na odvod za poručení rozpočtové kázně ve výši 110 203 570 Kč, nicméně příjemci je deklarováno a je seznámen s tím, že v rámci žádosti o prominutí odvodu bude jeho sankce činit výše zmíněných 11 mil. Kč, tedy nikoliv 110 mil. Kč, jak deklarovali zástupci města Kdyně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …