ROP Severovýchod: Během mohutného finiše byly proplaceny 2,8 miliardy korun

16.02.2016 15:49

Nové silnice, lepší vybavení škol, modernější přístroje v nemocnicích, památky v novém hávu, interaktivní expozice anebo rozšířená síť cyklostezek a cyklotras i zrekonstruovaná náměstí, návsi a sportoviště. To je jen zlomek z výčtu všech možných typů projektů, které byly za dobu osmi let podpořeny z Regionálního operačního programu (ROP) Severovýchod. V Královéhradeckém, Pardubickém a Libereckém kraji mohlo více než 700 projektů vyčerpat 18 miliard korun.

ROP Severovýchod: Během mohutného finiše byly proplaceny 2,8 miliardy korun
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

Loňský rok byl pro ROP Severovýchod tím posledním, kdy mohly být projekty ještě realizovány. Letos dochází k vyúčtování posledních žádostí o platbu a v následujících letech bude program finálně uzavřen. „Loňský rok byl z hlediska objemu proplacených financí a z hlediska objemu práce jak na straně naší, tak na straně příjemců jedním z nejnáročnějších,“ podotkla ředitelka Úřadu Regionální rady Severovýchod Lenka Vašátková. Jen v roce 2015 bylo dokončeno 145 projektů a proplaceny 2,8 miliardy korun. Nyní dochází k administraci posledních žádostí o platbu a na účty příjemců zbývá připsat zhruba 750 milionů korun. Z tohoto hlediska patří ROP Severovýchod k těm nejlepším operačním programům v zemi. Mezi ostatními regionálními operačními programy mu s dosud proplacenými 17,3 miliardami korun patří aktuálně čtvrté místo.

ROP Severovýchod nabízel možnosti k realizaci zajímavých a účelných projektů ve čtyřech oblastech podpory, kterými byly rozvoj dopravní infrastruktury, rozvoj obcí a měst, podpora cestovního ruchu a podpora podnikatelů a propojení středních škol s firmami. Největší zájem projevily právě města a obce, které spolu s dalšími příspěvkovými organizacemi předložily v oblasti podpory na jejich rozvoj 573 žádostí o objemu více než 16 miliard korun. Jen těmito žádostmi by se vyčerpalo více než 88 % finančních prostředků vyčleněných v ROP Severovýchod. Hodnotícím a schvalovacím procesem jich nakonec prošlo 262 za více než 6,5 miliardy korun.

Druhou oblastí podpory, kam směřoval a ještě bude směřovat velký díl financí, je dopravní infrastruktura. „Rekonstrukce silnic II. a III. třídy patří k těm nejdůležitějším a potažmo i nejpalčivějším tématům, jelikož počet úseků silnic, které by bylo potřeba modernizovat, je vyšší než objem financí, který je možné z ROP Severovýchod uvolnit,“ uvedl Lubomír Franc, 1. místopředseda Regionální rady Severovýchod a hejtman Královéhradeckého kraje. Schváleno bylo 191 projektů. Nyní je v této oblasti podpory vyčleněno bezmála 7,8 miliard korun, přičemž většina už byla připsána na účty příjemců.

Během osmi let vzniklo díky projektům podpořeným z ROP Severovýchod více než 680 nových pracovních míst, rekonstrukce se dočkalo více než 380 kilometrů silnic II. a III. tříd anebo bylo pořízeno 62 ekologických vozidel a 21 vlaků. Cyklisté dozajista ocení 207 kilometrů nových cyklostezek a cyklotras, turisté zase 58 zrekonstruovaných památkových objektů. Evropské peníze však také pomohly k revitalizaci 62 náměstí, návsí, prostranství a parků anebo ke zlepšení vybavení nemocnic a ústavů sociální péče. Konkrétně se jednalo o 53 projektů.

ROP Severovýchod za dobu své existence podpořil více než 700 projektů. Celkem jich však žadatelé předložili 1 378 o celkovém objemu 39,6 miliardy korun, což představuje více než dvojnásobek vyčleněných financí. Hodnotícím a schvalovacím procesem jich nakonec úspěšně prošla a dotaci obdržela zhruba polovina.

 

Královéhradecký kraj

Pardubický kraj

Liberecký kraj

Celkem

Počet předložených projektů v ROP SV

476

368

534

1378

Počet schválených projektů v ROP SV

258

208

242

708

Počet dokončených projektů v roce 2015

51

49

45

145

Proplacené prostředky v roce 2015

768 045 966 Kč

1 169 268 404 Kč

855 786 853 Kč

2 793 101 223 Kč

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…