ROP Severovýchod: Magická hranice 15 miliard byla překonána

11.05.2015 11:22

Regionální operační program Severovýchod v dubnu pokořil magickou hranici patnácti miliard korun. Právě tolik peněz již bylo proplaceno příjemcům dotací na jejich realizované projekty. Pomyslná laťka byla překonána v Pardubickém kraji. Přesto je stále potřeba proplatit tři miliardy korun.

ROP Severovýchod: Magická hranice 15 miliard byla překonána
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

Hranice patnácti miliard korun na účtech příjemců padla s proplacením více než 26milionové žádosti o platbu v případě Pardubického kraje. Ten získal další díl dotace na dokončený multioborový pavilon Pardubické nemocnice. Stavbě, která patří k těm nejmodernějším zdravotnickým zařízením v kraji, už tepe i její srdce. Nové prostory pro stomatologickou lékařskou službu první pomoci, oddělení ústní, čelistní a obličejové chirurgie, oddělení nemocí plicních a tuberkulózy a infekční oddělení postupně opanovali lékaři a pacienti. „Když se podíváme na stav nemocničních budov před pěti lety a nyní, tak každému musí být na první pohled jasné, jaký pokrok jsme učinili. Otevření multioborového pavilonu je však jen začátkem,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

V letošním roce bylo v Pardubickém kraji prozatím proplaceno z ROP Severovýchod bezmála 119 milionů korun, na schválené projekty je ještě přislíbeno více než 1,4 miliardy korun. V sousedním Královéhradeckém kraji přiteklo letos na účty příjemců více než 150 milionů korun a přislíbeno tady ještě mají více než 852 milionů korun. Ani Liberecký kraj není „pozadu“. Za první čtyři měsíce roku 2015 byly proplaceny žádosti o platbu za více než 174 milionů korun. Do kraje by ještě měla přitéct na zajímavé projekty financované s pomocí ROP Severovýchod více než 1 miliarda korun. Celá řada projektů je totiž stále v realizaci, dokončeny musejí být v polovině roku, nejdéle pak do konce prosince. „Letošní rok je vzhledem k čerpání finančních prostředků tím posledním. To bude znamenat také zvýšené tempo nejen u příjemců dotací, ale také u pracovníků Úřadu Regionální rady, jelikož naším cílem je vyčerpat efektivně pokud možno 100 procent přidělených financí,“ uvedl ředitel Úřadu Regionální rady Severovýchod Zdeněk Vašák.

Z ROP Severovýchod čerpá evropské peníze více než 700 projektů, které mohou využít více než 18 miliard korun, což je celková částka, kterou má program k dispozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…