ROP Severovýchod: Úspěšnou realizací to nekončí

16.03.2015 16:34

Ještě dlouhá cesta čeká na většinu příjemců dotací z ROP Severovýchod. Přestože letošní rok je tím posledním, kdy bude možné evropské peníze z tohoto programu získat, pětileté období po dokončení projektu má za sebou zatím jen bezmála 30 z celkových 700. Během takzvaného období udržitelnosti musejí příjemci dodržovat všechny podmínky, k nimž se ve smlouvě zavázali. Až teprve, když je schválena poslední monitorovací zpráva, mohou si oddechnout.

ROP Severovýchod: Úspěšnou realizací to nekončí
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

Mezi těmi, kteří už mohou směle prohlásit, že úspěšně čerpali evropské peníze, jsou například Střední škola propagační tvorby a polygrafie ve Velkém Poříčí. Tady se pustili do modernizace vybavení dílen pro praktickou výuku za více než 2,8 milionu korun. V obnově pokračovali i poté a dnes mají v období udržitelnosti další projekt. Úspěšnými žadateli byly i jiné střední školy. Kompletně uzavřeny mají první z projektů z ROP Severovýchod také Střední škola – Podorlické vzdělávací centrum Dobruška anebo VOŠ a SPŠ Jičín.

Řada úspěšných a již zcela uzavřených projektů je také v oblasti zdravotnictví. V říjnu loňského roku dovršil pěti let projekt v Orlickoústecké nemocnici. Ta za více než 23 milionů korun vybudovala Centrum pro včasnou diagnostiku a léčbu kardiovaskulárních chorob. Stejně tak mají lidé už více než pět let novou magnetickou rezonanci v nemocnici v Jablonci nad Nisou, či lékaři lepší přístrojové vybavení ve vysokomýtské nemocnici.

Zvládnutím náročného procesu přípravy a samotné realizace projektu tak celý koloběh nekončí. „Pět let po faktickém dokončení realizace projektu je obdobím, kdy příjemci musejí ještě pravidelně předkládat monitorovací zprávy, které dokládají, zda splňují všechny podmínky, k nimž se zavázali ve smlouvě a zda projekt skutečně slouží těm účelům, k nimž byl určen,“ objasňuje ředitel Úřadu Regionální rady Severovýchod Zdeněk Vašák.

Vzhledem k tomu, že velká část projektů byla dokončena v roce 2010, pětiletá udržitelnost by měla uplynout v letošním roce u dalších 158 projektů. Mezi nimi je například autobusové nádraží ve Svobodě nad Úpou, informační centrum a kavárna Oskara Schindlera ve Svitavách, Muzeum obuvi a kamene ve Skutči nebo bazén Výšinka v Turnově. V dalších letech by mělo do pomyslného archivu s nápisem „finálně uzavřeno“ přibýt vždy zhruba sto projektů. V roce 2020, který by měl být tím posledním, se očekává uzavření 157 projektů. „Přestože Regionální rada již nebude figurovat v novém programovém období, je naším cílem ROP Severovýchod zdárně ukončit. A k tomu patří také ukončení všech kontrol a administrativních úkonů spojených s obdobím udržitelnosti. To u projektů dokončených letos uplyne až v roce 2020,“ upřesnil ředitel Vašák.

Z ROP Severovýchod čerpá evropské peníze více než 700 projektů, které mohou využít více než 18 miliard korun, což je celková částka, kterou má program k dispozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…