ROP Střední Morava podpořil školství miliardou korun

01.09.2014 13:20

Do nových moderních tříd se po prázdninách vrátí žáci a studenti některých škol v Olomouckém a Zlínském kraji. Školy využily letní vyučovací pauzy k úpravám učeben a investicím do nového vybavení. Díky finanční podpoře z ROP Střední Morava bylo v průběhu léta realizováno hned několik takových projektů. Celkově již do oblasti rozvoje vzdělávání z ROP Střední Morava zamířila miliarda korun.

ROP Střední Morava podpořil školství miliardou korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Počet podpořených vzdělávacích zařízení se zastavil na čísle 122. Díky ROP Střední Morava byly realizovány projekty celkem na 23 mateřských školách (137 milionů korun), 65 základních školách (355 milionů korun), 31 středních a vyšších odborných školách (523,5 milionů korun) a také na 3 základních uměleckých školách (37,5 milionu korun). Aktuálně se dokončuje ještě 30 projektů. V tomto počtu mají největší zastoupení základní a střední školy. Modernizovaných a nově vybavených výukových prostor si po prázdninách budou užívat žáci a studenti hned 26 těchto škol. Renovací prochází i 3 mateřské školy a 1 základní umělecká škola.

Například ve Zlínském kraji se od září do nových učeben pro výuku přírodovědných předmětů vrátí žáci pěti základních škol ve Vsetíně. Na projekt s názvem „Člověk a příroda – učebny“ získalo město Vsetín z ROP Střední Morava dotaci ve výši 3,5 milionu korun. Zmodernizovány byly výukové prostory (např. laboratoře fyziky a chemie) v místních základních školách Sychrov, Luh, Ohrada, Trávníky a Rokytnice. V průběhu letních prázdnin prošly úpravami i prostory v Integrované střední škole – COP Valašské Meziříčí. Na inovaci technologií pro praktickou výuku poskytnul ROP Střední Morava dotaci ve výši téměř 21 milionů korun. Do modernizace centra odborného vzdělávání se pustili i na SPŠ a Obchodní akademii v Uherském Brodu, kam směřuje z ROP Střední Morava finanční podpora ve výši 17,3 milionu korun.

V Olomouckém kraji po prázdninách skončí mimo jiné i velký projekt Olomouckého kraje, který je situován do pěti středních škol na jeho území. Střední škola technická v Přerově, Střední průmyslová škola v Přerově, Střední průmyslová škola v Hranicích, VOŠ a SPŠ v Šumperku a Střední odborná škola lesnická a strojírenská ve Šternberku tak díky dotaci z ROP Střední Morava přesahující 50 milionů korun získaly nové stroje, zařízení a technologie pro modernější a kvalitnější praktickou výuku a odborné vzdělávání. Velmi pěkný projekt, který je ale teprve na počátku, začali realizovat v Zábřehu. Díky rekonstrukci budovy bývalé základní školy získá nové krásné a vhodnější prostory Základní umělecká škola, která se dlouhodobě potýkala s prostorovými a kapacitními problémy.

ROP Střední Morava, jehož prostřednictvím jsou čerpány finanční prostředky z Evropského fondu pro regionální rozvoj na území Olomouckého a Zlínského kraje, měl v programovém období 2007-2013 k dispozici více než 18 miliard korun. V současné době je již pokryto schválenými projekty 100% této alokace a proplaceno již bylo téměř 13 miliard korun. Za sedm let činnosti podpořil ROP Střední Morava prostřednictvím evropských peněz na 1200 projektů obcí, měst, krajů, podnikatelů a neziskových organizací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…