ROP Střední Morava vyplatil příjemcům již 16 miliard korun

25.08.2015 11:15

ROP Střední Morava v uplynulém týdnu překonal hranici 16 miliard korun odeslaných na účty příjemců dotace z tohoto operačního programu. Z celkové finanční alokace programu, která pro období 2007-2013 činila 18,3 miliardy korun, zbývá ještě proplatit 2,3 miliardy korun. Tyto prostředky musí být ze strany příjemců vyúčtovány nejpozději do 31.12.2015.

ROP Střední Morava vyplatil příjemcům již 16 miliard korun
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

Tempo proplácení dotací z ROP Střední Morava se s blížícím se termínem uzavírání programu zvyšuje. Zatímco v roce 2013 putovalo na účty příjemců 1,8 miliardy, v roce 2014 to bylo už 2,3 miliardy a za letošní rok byly jen k datu 20.8.2015 vyplaceny již 2 miliardy korun. Zbývající částka – cca 2,3 miliardy – pak bude příjemcům odeslána v průběhu následujících měsíců. ROP Střední Morava se řadí k programům, kterým se podaří využít vyčleněnou finanční alokaci. „Jsem velmi rád, že přes všechny komplikace, se kterými jsme se v průběhu administrace programu potýkali, ať už v podobě oslabování koruny nebo odstupování projektů od realizace na poslední chvíli, se nám podařilo využít finanční rámec, který byl v uplynulém programovém období pro Olomoucký a Zlínský kraj k dispozici“, uvedl Ivan Matulík, ředitel Úřadu Regionální rady.

Hranice 16 miliard byla překonána proplacením 12milionové žádosti o platbu, kterou předložila Správa silnic Olomouckého kraje k projektu vybudování nového mostu a úseku silnice v Dlouhé Loučce na Olomoucku.

K projektům, kterým byly z ROP Střední Morava vyplaceny nejvyšší dotace, patří revitalizace budov v bývalém baťovském areálu ve Zlíně, tzv. 14|15 BAŤŮV INSTITUT, na jehož realizaci získal Zlínský kraj dotaci 486 milionů korun. V Olomouckém kraji byla největší dotace vyplacena Dopravnímu podniku města Olomouce na obnovu vozového parku tramvají, a to 272 milionů korun. Díky této dotaci bylo pořízeno 14 nových oboustranných tramvají a další 4 tramvaje prošly celkovou modernizací.

V programovém období 2007-2013 přijal ROP Střední Morava, jehož prostřednictvím jsou čerpány finanční prostředky z Evropského fondu pro regionální rozvoj, celkem 2 489 projektových žádostí. Dotaci získalo cca 1 250 projektů. Nejvíce podpořených projektů (682) se týkalo rozvoje měst a venkova. V oblasti dopravní infrastruktury a veřejné dopravy bylo podpořeno 279 projektů a na rozvoj cestovního ruchu 296 projektů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…