ŘSD: Veřejné diskuze k obchvatu České Lípy se zúčastnila stovka lidí

18.11.2019 12:48

Liberecká Správa ŘSD ve spolupráci s městem Česká Lípa uspořádala v českolipském kulturním domě Krystal veřejnou prezentaci budoucího obchvatu města.

ŘSD: Veřejné diskuze k obchvatu České Lípy se zúčastnila stovka lidí
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

Stávající silnice I/9 patří k významným silničním tahům v severní části České republiky. Vytváří spojnici mezi aglomeracemi Praha – Neratovice – Mělník – Česká Lípa – Nový Bor – Rumburk a převádí tranzitní dopravu jedoucí dále směrem do Německa. V současném stavu je veškerá doprava na silnici I/9 v České Lípě vedena průtahem ve středu města. Navržený západní obchvat je jediným řešením, jak vymístit tranzit z města.

Veřejné prezentace aktuálního stavu přípravy a popisu samotného projektu se vedle zástupců liberecké Správy ŘSD a starostky České Lípy zúčastnili také projektanti obou úseků, které vytvoří obchvat města od napojení v Sosnové po Nový Bor. „Jsem moc ráda, že jsme se s Ředitelstvím silnic a dálnic domluvili na této akci. Iniciativa investorské organizace je pro mě znamením, že příprava obchvatu je na pořadu dne. Vzájemná spolupráce a informovanost je správným krokem. Zároveň mě těší zájem veřejnosti, což dokládá i dnešní vysoká účast,“ zahájila veřejné setkání starostka České Lípy Jitka Volfová. Do kulturního domu Krystal dorazila necelá stovka občanů města a obcí dotčených stavbou.

Stavba západního obchvatu České Lípy je ve stavu přípravy územních řízení. Se zahájením ŘSD počítá v roce 2022 u stavby I/9 Dubice – Dolní Libchava, respektive v roce 2024 u navazující stavby Dolní Libchava – Nový Bor. „Rozumím tomu, že se vám může zdát příprava stavby zdlouhavá. My nejsme ti, kteří by přípravu prodlužovali. Musíme se však ve všech stupních přípravy vypořádat s požadavky a stanovisky všech dotčených institucí. Zmíněné termíny považujeme za reálné a počítáme s nimi,“ vysvětlil ve stručnosti úkony v přípravě staveb ředitel Správy Liberec Jan Wohlmuth. Dostavba obchvatu České Lípy zároveň patří mezi prioritní stavby Ministerstva dopravy, které finanční prostředky na přípravu projektu i realizaci garantovalo. Z celého obchvatu je zatím dokončena pouze malá část, a to most a silnice od autodromu v Sosnové směrem do Dubice.

Komplexní informace o navržených trasách a stavebních objektech na jednotlivých stavbách podrobně prezentovali zástupci projekčních kanceláří SUDOP a Valbek.

Posledním bodem veřejného setkání byly dotazy přítomných občanů. Dvě desítky dotazů souvisely zejména s hlukovým opatřením a ujištěním, že se stavby začnou realizovat ve zmíněných termínech. Veřejnost zajímaly také navazující stavby od Nového Boru do Svoru nebo kvalita práce s ohledem na výběrová řízení. Všechny dotazy byly postupně zodpovězeny, a to i ve spolupráci senátora za Liberecký kraj Jiřího Voseckého, který se do diskuze rovněž zapojil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…