ŘSD: Výhra v dalším kole bitvy o dálnici D49, soud zamítl i poslední stížnosti ekologů

13.04.2019 17:28

Ředitelství silnic a dálnic může pokračovat s přípravou dálnice D49 v úseku Hulín – Fryšták. Nejvyšší správní soud v Brně zamítl dvě kasační stížnosti od ekologických aktivistů. Proti rozhodnutí se již nelze odvolat. ŘSD tedy může pokračovat ve stavebním řízení, vydání stavebního povolení lze očekávat v polovině letošního roku.

ŘSD: Výhra v dalším kole bitvy o dálnici D49, soud zamítl i poslední stížnosti ekologů
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

Čmelák, čolek, rak, rosnička skokan, netopýr, bobr, rys, medvěd, střevlík, svižník, mravenec, ještěrka, užovka veverka nebo křeček. Výčet živočichů, kteří dle tvrzení stěžovatelů mohou být ohroženi výstavbou dálnice. Soud však jejich stížnosti označil za nedůvodné a dal za pravdu státním orgánům ochrany životního prostředí, které za přísných podmínek dovolily ŘSD ČR v území realizovat dálniční úsek.

Stavba dálnice D49 v úseku Hulín Fryšták je vysoutěžena, připraveny jsou i finanční prostředky. V rámci stavby jsou již dokončeny všechny přeložky inženýrských sítí a vybudovány byly i nadjezdy nad hlavní trasou dálnice. Na místě je ekologický dozor, který sleduje výskyt chráněných živočichů a pokud by se i dodatečně na stavbě nějaký objevil, ŘSD zajistí jeho přestěhování.

Účelem dálnice D49 Hulín – Fryšták je vybudování kapacitní komunikace, která umožní převést vysoké intenzity silniční dopravy, která je v současné době vedena zástavbou Zlína, Otrokovic, Holešova a Hulína. To se příznivě dotkne i všech dalších obcí na stávající trase silnic I/49, I/55, II/490, II/432 a dále v okresech Kroměříž a Zlín.

Při porovnání relativní nehodovosti je patrné, že dálnice jsou díky svému šířkovému uspořádání a vybavení 4x bezpečnější než silnice  I. třídy.


 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…