Rada Libereckého kraje se zabývala obsazením Evropského domu

23.09.2015 12:20

Rada Libereckého kraje se na svém posledním jednání 22. září zabývala stavem přípravy Evropského domu v Liberci. Kromě stavebních prací řeší Liberecký kraj i obsazení Evropského domu subjekty implementujícími Evropské strukturální a investiční fondy v období 2014 – 2020.

Rada Libereckého kraje se zabývala obsazením Evropského domu
Foto: regionalni-rozvoj.kraj-lbc.cz
Popisek: Krajský úřad Libereckého kraje

„Hlavním smyslem vybudování Evropského domu je usnadnit žadatelům a příjemcům dotací administraci projektů spolufinancovaných z fondů EU, kdy budou moci vše potřebné vyřídit tzv. pod jednou střechou,“ říká Marek Pieter, náměstek hejtmana pověřený řízením resortu ekonomiky, investic, správy majetku a informatiky.

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR původně počítalo s realizací společného projektu se všemi kraji. Do této aktivity se Liberecký kraj zapojil jako jeden z prvních krajů v první polovině roku 2014
a neprodleně zahájil všechny nutné kroky k tomu, aby Evropský dům byl v Liberci vybudován
a otevřen v co nejkratším možném termínu. I přesto, že společný projekt Ministerstvo pro místní rozvoj ČR realizovat nebude, Liberecký kraj nadále v této aktivitě pokračuje a otevření Evropského domu je jeho prioritou.

Jedním z nejvýznamnějších subjektů, který by zde měl působit, je Centrum pro regionální rozvoj České republiky (dále Centrum). Vzhledem k tomu, že nyní rozšiřuje svoji působnost (především z důvodu činností zprostředkujícího subjektu Integrovaného regionálního operačního programu), dochází ke kapacitnímu navýšení pobočky v Libereckém kraji a z tohoto důvodu Centrum v současné době hledá nové lépe vyhovující sídlo v Liberci.

Liberecký kraj si nechal k 27. 8. 2015 zpracovat odborný posudek – Stanovení ceny obvyklé u nájmu nebytových prostor, vztahující se k budově budoucího Evropského domu (objekt v Liberci v ulici U Jezu 525/4). Z posudku vyplývá, že cenou obvyklou pro nájemné v této lokalitě města Liberce je 1.560,- Kč/m2/rok. Od Ministerstva pro místní rozvoj ČR (zřizovatel Centra pro regionální rozvoj České republiky) Liberecký kraj současně obdržel informaci, že má nabídku pro využití jiného objektu v Liberci, a to za nájemné ve výši 1.050,- Kč/m2/rok.

„Ministerstvo disponuje cenovou nabídkou významně nižší, než ukazuje cenový posudek zpracovaný pro Liberecký kraj. Nelze tedy předpokládat, že přistoupí, bez ohledu na ostatní nabídky umístění Centra v Liberci, na cenové podmínky kraje. Rada kraje proto rozhodla, že navrhne Centru pro regionální rozvoj ČR nájemné ve výši 1.050,- Kč/m2/rok. Důvodem je hned několik faktů. Centrum je nosnou institucí pro budoucí fungování Evropského domu a v případě, že by sídlilo jinde, ztrácí koncept Evropského domu smysl. Rovněž jsme přihlédli k pokročilé fázi přípravy stavebních úprav objektu,“ dodává náměstek hejtmana Marek Pieter.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…