Rada vlády pro lidská práva projedná možnost vytvoření institutu dětského ombudsmana

05.06.2016 20:10

Pod vedením svého předsedy, ministra Jiřího Dienstbiera, se Rada vlády pro lidská práva bude zabývat, mimo jiné, analýzou možností vytvoření institutu ochránce práv dětí v České republice. Rada zasedne v pondělí 6. června od 9.00 hodin ve Strakově akademii.

Rada vlády pro lidská práva projedná možnost vytvoření institutu dětského ombudsmana
Foto: Daniela Černá
Popisek: Děti se věnují kreslení. Ilustrační foto

Česká republika je ze strany Výboru OSN pro práva dítěte dlouhodobě kritizovaná za to, že svému závazku vyplývajícímu ze čl. 4 Úmluvy o právech dítěte, tedy zřízení nezávislého národního orgánu za účelem vnitrostátního monitorování naplňování Úmluvy o právech dítěte, jakož i realizaci citlivého šetření jednotlivých stížností dětí, dosud nedostála. Tato výtka společně s výzvou k nápravě se objevuje jak v Závěrečných doporučeních Výboru ke Třetí a čtvrté periodické zprávě České republiky z roku 2011, tak i v Závěrečných doporučeních Výboru k Druhé periodické zprávě České republiky z roku 2003. 

Ochranu práv dětí v současnosti v ČR vykonávají různé orgány s různou působností a různými typy pravomocí – od orgánů s širokou působností (orgány sociálně-právní ochrany dětí, soudy, státní zastupitelství, veřejný ochránce práv) po orgány s působností užší (Česká školní inspekce a inspekční orgány obecně) a od orgánu s pravomocemi autoritativně rozhodovat o právech a povinnostech osob (soudy, státní zastupitelství, orgány sociálně-právní ochrany dětí) po orgány především s doporučujícími nezávaznými oprávněními (především veřejný ochránce práv).  

Úřad vlády nyní zpracoval Analýzu možností vytvoření institutu ochránce práv dětí v ČR (tzv. dětský ombudsman), která předkládá různé možnosti zřízení dětského ombudsmana, a to jak samostatně či v rámci kanceláře veřejného ochránce práv, a rovněž nabízí různé možnosti fungování a kompetencí tohoto institutu podle zahraničních vzorů - orgán sledující naplňování práv dítěte, řešící stížnosti dětí v různém rozsahu apod. Konečné rozhodnutí o podobě orgánu však dosud nebylo přijato. Členové Rady vlády pro lidská práva analýzu prodiskutují s ministrem Dienstbierem, který ji následně v druhé polovině roku předloží vládě, která rozhodne, jakým směrem bude postupovat a zda a v jaké podobě bude institut dětského ombudsmana zřízen. 

Rada vlády pro lidská práva se bude dále zabývat také přípravou České republiky na 3. kolo Univerzálního periodického přezkumu a přípravou na předsednictví České republiky ve Výboru ministrů Rady Evropy.

V závěru jednání členové Rady vyslechnou informace k otázce vězeňství, resp. sebevražd vězňů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…