Rada vlády pro národnostní menšiny řešila změny ve vysílání České televize

20.12.2015 7:36

Tento týden se ve Strakově akademii konalo letos poslední jednání Rady vlády pro národnostní menšiny, která spadá do gesce ministra Dienstbiera.

Rada vlády pro národnostní menšiny řešila změny ve vysílání České televize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Rada vyslechla informaci programového ředitele České televize Milana Fridricha o stavu přípravy nového formátu programu ČT o národnostních menšinách a pro národnostní menšiny. Předpokládá se, že podoba takovéhoto programu bude s Radou konzultována v prvním pololetí roku 2016.

Rada vlády pro národnostní menšiny řešila změny ve vysílání České televize
O zkušenosti s prací výborů pro národnostní menšiny v krajích se podělili předsedové výborů, a to z Karlovarského kraje (existuje od roku 2005), Moravskoslezského kraje (od roku 2001), hl. města Prahy (po sčítání lidu z roku 2011 je zřízen od března roku 2015) a Jihomoravského kraje (zde není ze zákona povinnost výbor ustanovit, ale od roku 2004 zde existuje Rada pro národnostní menšiny, poradní orgán Rady zastupitelstva kraje).

Rada svému předsedovi navrhla personální obměnu Dotační výběrové komise programu podpory implementace Evropské charty regionálních či menšinových jazyků v případě romské menšiny a zástupce Moravskoslezského kraje.

Rada byla informována zástupcem ministerstva vnitra o pracovní skupině, zabývající se problematikou moravských Chorvatů ve vztahu k Evropské chartě regionálních či menšinových jazyků. Výstup lze očekávat na příštím jednání Rady.

Zástupci ministerstva kultury, člen Rady za resort školství, mládeže a tělovýchovy a zástupce Úřadu vlády nastínili aktuální stav v příslušných dotačních programech.

Místopředsedou Rady za národnostní menšiny, zástupcem německé menšiny, byla otevřena otázka údržby německých hrobů na zašlých hřbitovech v českém pohraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …