Radiožurnál začal vysílat z nových studií

02.03.2015 19:26

Český rozhlas Radiožurnál zahájil v pondělí 2. března vysílání z nových studií. Všechna pracoviště vysílacího komplexu této stanice prošla v posledních měsících kompletní rekonstrukcí. Původní studia, která byla v provozu téměř 15 let, nahradilo moderní a dokonalejší vybavení.

Radiožurnál začal vysílat z nových studií
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Stanice Radiožurnál je vlajkovou lodí Českého rozhlasu a potřebovala již nutně nové a lepší zázemí. Moderátoři a redaktoři budou mít nyní k dispozici špičkové vybavení, které odpovídá vysokým nárokům kladeným na rozhlasové vysílání v jednadvacátém století. Věřím, že technika podpoří kvalitu vysílání a změny ocení i naši posluchači,“ uvedl generální ředitel Peter Duhan.

Vizuální koncepce nových studií je z dílny renomovaného architekta Michaela Klanga, který stojí například za řadou velkých televizních projektů. Centrální bod tvoří ergonomicky propracovaný vysílací pult s hydraulickými výsuvy, které umožňují jednoduše přizpůsobit jeho výšku podle zvoleného režimu vysílání. Bude tak možný jak samoodbavovací provoz, kdy moderátor sám ovládá mixážní pult, tak i klasický provoz, kdy je technik v režii a moderátor ve studiu.

„Změní se také celé prostředí vysílacích pracovišť. Bude laděné do barev Radiožurnálu a výrazně bude akcentovat jeho značku. Vizuální změna se projeví i v záběrech kamer, které budou umístěny tak, aby zachytily co nejvěrněji atmosféru při vysílání,“ řekl šéfredaktor Radiožurnálu Jan Pokorný. 

Vyměněna byla celá technologie. Vysílací režie jsou nyní vybaveny moderními mixážními pulty digitálního modulárního systému DHD. Jeho nejvyšší řada umožňuje bezproblémové odbavení i takových pořadů, které jsou náročnější zejména na počet příchozích a odchozích linek redaktorů v terénu, jako jsou například sportovní pořady či volebních vysílání. Světelnou signalizaci v podobě LED RGB pásků technici zabudovali přímo do technologického nábytku.

„Rekonstrukce studií Radiožurnálu představovala rozsáhlý projekt, který si Český rozhlas zajišťoval sám a vlastními silami jej i realizoval,“ uvedl ředitel Odboru techniky Českého rozhlasu Karel Zýka. 

Vysílání odbavuje počítačový systém Dalet Plus, který tvoří technologickou páteř celého Českého rozhlasu. Původní magnetofony Studer a minidisky Sony byly nahrazeny digitálními přehrávači Fostex na SD karty. Pro vstupy zahraničních redaktorů jsou v režiích k dispozici ISDN kodeky a další moderní komunikační prvky. Všechny prostory vysílacího komplexu disponují velkoplošnými obrazovkami, které zajišťují bezprostřední kontakt s děním ve světě.

Video nového studia Radiožurnálu je k dispozici zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…