Radiožurnál zobrazuje názvy skladeb na displeji rádií

02.12.2014 10:40

Radiožurnál začal vysílat svůj datový kanál RDS obohacený o názvy skladeb a interpretů. Posluchači díky tomu mohou získat informace o přehrávané skladbě přímo na displeji svého přijímače.

Radiožurnál zobrazuje názvy skladeb na displeji rádií
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Od 1. prosince jsme zahájili zkušební provoz této nové služby. Budeme její funkčnost sledovat a vyhodnocovat z technického i programového hlediska a v případě potřeby můžeme její nastavení upravit. Systém RDS je včetně názvů skladeb k dispozici nonstop 24 hodin denně a je centrálně řízený z Českého rozhlasu,“ uvedl ředitel odboru techniky Českého rozhlasu Karel Zýka.

Radio Data System (RDS) je systém určený k přenosu doplňkových informací v sítích VKV FM rádiových vysílačů. Každý přijímač, který je vybaven tímto systémem, zobrazí  jméno interpreta a název skladby po dobu prvních 45 sekund. Poté se přepne do standardního zobrazení názvu stanice „R-ZURNAL“. Přijímače vybavené funkcí radiotext ji navíc zobrazí v podobě rolujícího textu po celou dobu vysílání dané skladby. Nová služba je dostupná na celém území České republiky.

„Jde o další službu pro naše posluchače, která jim zpřehlední a zpříjemní stávající vysílání. Pokud se její provoz osvědčí, budeme uvažovat o tom, že bychom ji rozšířili i na další stanice,“ řekl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

Primární informace o hrané skladbě jsou získávány exportem dat z odbavovacího systému Dalet Plus. Data následně načítá RDS software RDSWorld2015, který byl speciálně vyvinut pro Český rozhlas. Jeho jedinečnou vlastností je možnost dynamické obsluhy dat v názvu stanice, takzvaný „Program service“, což obdobné programy v protokolu UECP (Universal Encoder Communication Protocol) zpravidla neumožňují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…