Rakovinu cervixu přenáší viry

02.02.2015 11:57

Na podporu informovanosti veřejnosti proti rakovině cervixu (děložního čípku) se každoročně koná „Evropský týden prevence proti rakovině děložního čípku“, který probíhá právě v těchto dnech. Příčin vzniku onkologických onemocnění bývá obecně celá řada, u rakoviny cervixu je původcem až na výjimky virová infekce. Proto nejlepší prevence spočívá v kombinaci gynekologických prohlídek a očkování.

Rakovinu cervixu přenáší viry
Foto: AMI
Popisek: Ilustrační foto dívka u počítače

To je dívkám a mladým ženám v České republice dostupné již více než osm let. Za tu dobu se zpřístupnilo všem 13letým děvčatům (od dubna 2012) a zároveň je finančně dostupnější i pro starší dívky. Přesto však zájem o vakcinaci začínají ovlivňovat mýty a nepodložené informace z internetu.

Letos probíhá již 9. ročník Evropského týdne prevence proti rakovině cervixu (děložního čípku), edukačního projektu, jehož cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o nemoci a možnostech její prevence. Evropská unie také nabádá své státy k větší podpoře očkování dívek proti tomuto onemocnění. Optimální hranice očkování se podle Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) pohybuje kolem 80 % u dívek ve věku 10–14 let. Této hranice ale dosahuje jen málo zemí Evropské unie. V České republice míra proočkovanosti proti rakovině cervixu u 13letých dívek rok od roku klesá. V prvním roce úhrady HPV vakcín v roce 2012 dosáhla proočkovanost 82 %, za prvních 10 měsíců roku 2014 se nechalo očkovat jen 62 % 13letých dívek.

Rakovina cervixu není genetickou, ale virovou záležitostí

Na rozdíl od jiných typů rakovin, které mohou být i geneticky podmíněny, na rakovinu cervixu nemají genetické predispozice vliv. Tato nemoc totiž představuje onkologické onemocnění, které výhradně vyvolávají viry. Za rakovinu cervixu jsou konkrétně zodpovědné lidské papillomaviry, neboli HPV viry.

HPV virů existuje více než 100 typů, mezi nejrizikovější z nich patří HPV typy 16 a 18. Ty jsou zároveň celosvětově nejrozšířenější. Do 5 let od zahájení sexuálních aktivit se s HPV viry setká až 80 % dívek a žen. V 70 – 90 % případů infekce do jednoho roku až dvou let spontánně vymizí. V některých případech však přetrvává, což může vést ke vzniku přednádorových poškození děložního čípku a nakonec až ke vzniku rakoviny cervixu.

Nejúčinnější prevence: gynekologické prohlídky v kombinaci s očkováním

HPV viry se přenášejí pohlavním stykem, nakazit se však lze i nekoitálními sexuálními praktikami při kontaktu s kůží partnera v genitální oblasti. Dostatečnou ochranu před přenosem těchto virů neposkytuje ani kondom.

Celý proces rozvoje rakoviny cervixu potom trvá několik let, uvádí se přibližně kolem deseti. Onemocnění bývá velmi často po celou tuto dobu bez jakýchkoliv zřetelných příznaků. Na začátku způsobí viry tzv. přednádorová poškození buněk děložního čípku. Poškození se rozlišují podle stupně závažnosti (CIN I – nejlehčí až CIN III – nejtěžší). Tyto přednádorové změny se povede odhalit pouze gynekologickým vyšetřením. Díky tomu znamenají pravidelné gynekologické prohlídky nedílnou součást prevence – jedná se o tzv. prevenci sekundární.

Jen 52 % českých žen podstupuje pravidelně hrazený gynekologický skrínink děložního čípku. I proto u nás na rakovinu cervixu každoročně umírá přibližně 400 žen.

Primární prevencí onemocnění je očkování. Pro 13leté dívky je očkování dobrovolné a hrazené z veřejného zdravotního pojištění. I pro starší dívky a mladé ženy je již dnes finančně dostupnější než před více než sedmi lety, kdy se u nás vakcína objevila.

V současné době je jednou z dostupných vakcín na trhu Cervarix, který mají v České republice 13leté dívky plně hrazený. Cervarix může dopomoci snížit riziko rozvoje nejtěžších přednádorových změn na děložním čípku spojených nejen s typy HPV 16 a 18, které vakcína obsahuje, ale pomůže předcházet rozvoji změn spojených i s některými dalšími HPV typy, jež ve vakcíně nejsou. Jde o tzv. zkříženou ochranu ještě proti dalším třem HPV typům 31, 33, 45.

Účinnost vakcíny Cervarix proti nejčastějším přednádorovým změnám CIN3 a bez ohledu na HPV typ, který poškození vyvolal, dosahuje u dívek a žen, jež se s infekcí HPV doposud nesetkaly (tzv. HPV naivní), 93 %. Tyto výsledky jsou mnohem lepší, než se čekalo při vstupu vakcíny na trh.

Přesto vakcinace nemusí chránit všechny očkované jedince, nemá efekt na již aktivní HPV infekci nebo klinicky přítomné onemocnění. Pravidelný gynekologický skrínink zůstává důležitý. Nejčastějšími nežádoucími účinky po aplikaci vakcíny Cervarix jsou lokální reakce v místě vpichu, bolest hlavy a svalů.

Zdroj: Reklamní materiály GSK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…