Ratifikace klimatické dohody z Paříže Evropskou unií má zelenou

02.10.2016 15:47

Rada pro životní prostředí přijala rozhodnutí o uzavření Pařížské dohody jménem Evropské unie. Ministři rovněž schválili pozici EU na zasedání smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu, které proběhne 7. – 18. listopadu 2016 v Maroku.

Ratifikace klimatické dohody z Paříže Evropskou unií má zelenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Tématem mimořádného zasedání Rady pro životní prostředí byl mezinárodní proces vyjednávání o ochraně klimatu. Pařížskou dohodu přijaly smluvní strany Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu v prosinci 2015 v Paříži. Dohoda by měla poté, co vstoupí v platnost, nahradit současný Kjótský protokol. Pro její platnost je však nezbytné, aby ji ratifikovalo nejméně 55 smluvních stran Rámcové úmluvy, jejichž souhrnný podíl na globálních emisích skleníkových plynů dosahuje nejméně 55 %. Rada pro životní prostředí dnes schválila ratifikaci Pařížské dohody jménem Evropské unie.

„Česká republika vítá dokončení ratifikačního procesu Pařížské dohody jménem EU. Díky intenzivnímu úsilí členských států EU a řady dalších zemí světa je pravděpodobné, že dohoda vstoupí v platnost ještě v letošním roce a první zasedání smluvních stran této dohody proběhne již na konferenci v Maroku. Je klíčové, aby byla Evropská unie od počátku zapojena do těchto důležitých jednání a podílela se na rozhodování o důležitých pravidlech pro implementaci Pařížské dohody. Dnešní rozhodnutí Rady pro životní prostředí umožní, že EU nezůstane pouze v roli pozorovatele,“ shrnuje přínos ratifikace náměstek ministra životního prostředí Vladislav Smrž, který ČR na jednání reprezentoval.

Vzhledem k tomu že Pařížská dohoda zahrnuje otázky spadající do působnosti EU i jejích členských států, musí být ratifikována nejen na úrovni EU, ale i každým jednotlivým členským státem EU. „Česká republika předpokládá dokončení vnitrostátního ratifikačního procesu na jaře příštího roku. Souhlas minulý týden udělila česká vláda, nyní bude dohoda postoupena ke schválení Parlamentu a následně k podpisu prezidentovi,“ uzavírá náměstek Smrž.

Rada pro životní prostředí dnes rovněž schválila pozici, s níž EU a její členské státy pojedou na nadcházející klimatickou konferenci do Maroka. Závěry Rady vedle cílů Pařížské dohody upravují i otázky implementace na úrovni EU. Potvrzují redukční závazek EU vyplývající ze schváleného rámce v oblasti klimatu a energetiky do roku 2030 a zabývají se především konkrétními výstupy konference v Maroku v oblasti snižování emisí skleníkových plynů, adaptace na změnu klimatu, financování opatření na ochranu klimatu či mechanismem vyhodnocování jednotlivých závazků, které mají za úkol plnit smluvní strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…