Reakce ministerstva na kritiku Hospodářské komory ke kampani za rovné platy žen a mužů

18.03.2016 12:29

Ministerstvo práce a sociálních věcí se chce ohradit proti kritice ze strany Hospodářské komory ČR (HK), která byla uveřejněna v tiskové zprávě HK zaměřené vůči kampani za rovné odměňování žen a mužů v rámci nového projektu „22% k rovnosti“. Projekt „22% k rovnosti“ má za cíl postihovat oblast nerovného odměňování. Na problémy zmiňované v tiskové zprávě HK se zaměřují zcela jiné aktivity, a to např. projekty mikrojesle a dětské skupiny, připravovaná resortní koncepce rovnosti žen a mužů, koncepce rodinné politiky atd.

Reakce ministerstva na kritiku Hospodářské komory ke kampani za rovné platy žen a mužů
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

Tvrzení HK:

Důležité je matkám malých dětí pomoci, aby se už v prvních měsících po porodu mohly zapojit do pracovního procesu.

Reakce MPSV:

Projekt 22% k rovnosti má za cíl postihovat oblast nerovného odměňování. Na problémy zmiňované v článku se zaměřují jiné aktivity, projekty mikrojesle a dětské skupiny, připravovaná resortní koncepce rovnosti žen a mužů, koncepce rodinné politiky, novelizace zákoníku práce, atd.

Tvrzení HK:

Zásah do práv podnikatelů

Reakce MPSV:

Nejen státní instituce, ale i soukromé subjekty mají zákonnou povinnost ženy a muže za stejnou práci nebo práci stejné hodnoty odměňovat stejně a neexistuje žádné speciální ustanovení, kterým by byli podnikatelé z této zákonné povinnosti vyňati (zákoník práce:§ 16, antidiskriminační zákon: §1 a §5).

Je samozřejmě nezbytné respektovat a chránit právo zaměstnavatelů sjednávat mzdu se svými zaměstnanci/kyněmi, musí se to však vždy dít v rámci platné zákonné úpravy. Zákon v žádném případě nebrání odměňovat ženy a muže podle jejich výkonu, naopak. V§ 109 a § 110 stanoví podrobnosti toho, jak se stejná práce a práce stejné hodnoty posuzuje (otázky složitosti, odpovědnosti a namáhavosti, pracovních podmínek a výkonů a výsledků).

Inspekce práce jako kontrolní orgán nemůže na svou povinnost kontrolovat dodržování pracovněprávní legislativy rezignovat. Pro zaměstnavatele však bude SÚIP prostřednictvím kontrol především pomocníkem při hledání opatření, jak povinnost rovného odměňování žen a mužů a zajišťování rovného zacházení dodržovat.

Tvrzení HK:

Zaměstnavatelé si totiž rozmyslí, zda zaměstnat matku po mateřské, která nemá příslušnou praxi a tři roky byla vzdálena realitě v oboru, za vynuceně stejné peníze jako kolegy nebo kolegyně, kteří podávají stabilní výkon a mají pracovní výsledky, uvedla Bartoňová Pálková

Reakce MPSV:

Přiznání odlišné odměny ženě, která se vrací po mateřské dovolené, je porušením zákoníku práce a antidiskriminačního zákona, strávení určené doby péčí o děti nesmí být zaměstnaným osobám přičítáno k tíži.

Sám fakt, že se konkrétní osoba vrací z rodičovské dovolené nebo má malé dítě, neznamená, že má menší kvalifikaci nebo že je pro práci méně vhodná. Pokud bude posuzovaná osoba vykonávat méně kvalitní práci, ustanovení o rovné odměně se na ni nevztahuje. Rovná odměna musí být poskytována pouze za stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…