Reakce na zásadní nepřesnosti v článku MF Dnes „Stát chce kontrolovat, proč ženy chodí na potrat“

07.05.2015 8:15

V uvedeném článku z 6. 5. 2015 autorka Lenka Petrášová tvrdí, že návrh na změny zákona o zdravotnických prostředcích obsahuje mimo jiné ustanovení o zřízení „obřích zdravotnických registrů s databázemi pacientů“. Celý článek je od začátku postaven zcela zmatečně, neboť autorka pravděpodobně nerozeznává mezi dvěma normami.

Reakce na zásadní nepřesnosti v článku MF Dnes „Stát chce kontrolovat, proč ženy chodí na potrat“
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Zákon o zdravotnických prostředcích, který článek kritizuje, nabyl účinnosti již 1. 4. 2015. Žádná novela takto čerstvé normy se nepřipravuje. V souvislosti s již účinnou normou byl vytvořen také „Registr zdravotnických prostředků,“, což je informační systém veřejné správy určený ke shromažďování údajů o zdravotnických prostředcích uvedených na trh v České republice, osobách registrovaných podle tohoto zákona, nežádoucích příhodách a bezpečnostních nápravných opatřeních, prováděných klinických zkouškách zdravotnických prostředků, prováděných hodnocení funkční způsobilosti zdravotnických prostředků a certifikátech vydaných notifikovanými osobami usazenými v České republice.

V registru zdravotnických prostředků, souvisejícím se zákonem o zdravotnických prostředcích, se v žádném případě neshromažďují údaje zmíněné v článku MF Dnes.

Můžeme se jen domnívat, zda paní redaktorka neměla na mysli návrh novely zákona o zdravotních službách, který je momentálně v připomínkovém řízení, takže jeho finální podobu nemůžeme v této chvíli ani komentovat, ani předjímat, neboť materiál se stále upravuje. Proto považujeme jakékoli spekulace o jeho obsahu za naprosto předčasné.

Principiálně lze však uvést na pravou míru, že:

1/ Na MZ neexistuje plán sledovat důvody potratu ani jakkoli zkoumat osobní zázemí ženy, která se k potratu rozhodla.

2/ Poté, co novela zákona o zdravotních službách projde připomínkovým řízením a dostane po vypořádání připomínek konkrétní podobu, jsme povinni kontaktovat Úřad pro ochranu osobních údajů, který by záměry přisuzované článkem MF Dnes nepochybně ani nepřipustil. Až po projednání normy s ÚOOU můžeme podobu zákona vůbec veřejně diskutovat.

3/Jakýkoli fungující či plánovaný registr je obecně už nyní postaven, nebo musí být budován, zcela v souladu s platnými mezinárodními předpisy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…