Recesisté pozměnili koledy. Zazpívají o zabíjení kaprů

20.12.2013 9:15

„Bouchli kapra palicí, krev stříkala ulicí. Řezej, řezej, podřezej! Řezej, řezej, podřezej!“ slyšeli lidé na melodii klasické české vánoční koledy Pásli ovce Valaši ve čtvrtek od 14 hodin na náměstí Republiky u prodejního stánku s kapry.

Recesisté pozměnili koledy. Zazpívají o zabíjení kaprů
Foto: Vánoce bez násilí
Popisek: Recesisté pozměnili koledy. Zazpívají o zabíjení kaprů

Aktivisté zpívali za doprovodu flétny, kytary a kláves pozměněné vánoční koledy expresivně popisující zabíjení kaprů na předvánočních ulicích. Tzv. krvavý koncert proběhne v rámci kampaně Vánoce bez násilí, jejímž cílem je upozornit na absurditu této tradice.

„Touto satirickou formou chceme ukázat, jak absurdní je slavit svátky míru a lásky pouličním masakrem kaprů, jejichž schopnost pociťovat bolest a strach je již bezpečně prokázána. Je to tradice stará sotva sto let a se skutečnou tradicí Vánoc nemá vůbec nic společného,“ řekl mluvčí kampaně Vánoce bez násilí Marek Voršilka.

Kapři trpí, předpisy se porušují

Aktivisté se snaží upozornit na utrpení, které si kapři před Vánocemi musí prožít. „Kapři jsou poranění a pomlácení, protože se s nimi hází jako s uhlím, jsou vyčerpaní a hladoví, protože nejedli od výlovu a nemohou přirozeně upadnout do zimního spánku. Často se dusí v přeplněných kádích nebo v igelitových taškách, když si je lidé domů přenášejí živé, a výjimkou není ani neodborné zabíjení, ať už brigádníky na ulicích nebo zcela bez kontroly v domácnostech,“ řekl Voršilka.

Předpisy na ochranu zvířat jsou prý slabé a často se porušují. „Při našem loňském monitoringu jsme porušování předpisů zdokumentovali zhruba ve třetině případů. Časté je strkání prstů pod skřele do žáber, bezdůvodné odkládání kaprů na vzduchu, nedostatečné omráčení před vykrvením či kuchání bez předchozího vykrvení,“ dodal Voršilka.

Ochutnávka alternativ

V pátek od 17 hodin budou aktivisté na náměstí Republiky u Obecního domu nabízet ochutnávky alternativních štědrovečerních pokrmů spolu s recepty.

Ochutnat tak lidé budou moci například smaženou hlívu ústřičnou (která chuťově připomíná smaženého kapra, nemá však kůstky), tradičního houbového kubu, bramborový salát nebo veganské cukroví.

„Tato tradice je nejenom krutá, ale především zbytečná. Pochutnat si lze i bez kapra a masa obecně. Je všeobecně přijímáno, že vysoká spotřeba masa škodí zdraví, škodí životnímu prostředí a jejím přímým důsledkem je hrubé zacházení se zvířaty. Zrovna na svátky míru a lásky bychom si jej proto mohli odpustit,“ dodal Voršilka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…