Ředitelství silnic a dálnic: Chomutovská správa jednala s hejtmanem Ústeckého kraje

21.09.2019 12:03

Zrychlení na čtyřproudé silnice I/13, obchvat Bíliny, investiční výstavbu, správu a údržbu komunikací a řadu dalších témat souvisejících s dopravou v Ústeckém kraji řešili zástupci ŘSD a kraje na pravidelné schůzce v sídle krajského úřadu.

Ředitelství silnic a dálnic: Chomutovská správa jednala s hejtmanem Ústeckého kraje
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

Zástupce kraje v čele s hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem zajímala především situace kolem obchvatu Bíliny na silnici I/13, kde se posuzuje tunelová varianta. Vedení chomutovské Správy ŘSD krajské radní ujistilo, že příprava pokračuje s nejvyšší prioritou. „Snažíme se, abychom byli schopni stavbu v ideálním případě realizovat v roce 2025. V současné době provádíme nezbytné průzkumy. S náročnou tunelovou variantou počítá rovněž Ministerstvo dopravy,“ ujistil ředitel Správy Chomutov Martin Vidimský.

Silnice I/13 patří mezi nejvýznamnější komunikaci v Ústeckém kraji s důležitou vazbou na Liberecký a Karlovarský kraj. Proto se kraj zajímal také o zvýšení rychlosti na čtyřproudé části komunikace a o přeložce silnice z Chomutova směrem na Karlovy Vary. „Držíme již dříve prezentovaný realizační harmonogram nutných opatření, které povedou k možnému zvýšení rychlosti z 90 na 110 km/h. Nyní projektujeme bezpečnostní opatření, které chceme v příštím roce zrealizovat,“ popsal situaci kolem zvýšení rychlosti na I/13 vedoucí provozního úseku Správy Chomutov Vít Plechatý.

Report z aktuální přípravy dalších investičních akcí v kraji podal vedoucí úseku výstavby Správy Chomutov Marek Sotona. Jednalo se zejména o pokračování dostavby dálnice D7, realizaci tzv. Kladrubské spojky na I/13, obchvat Žiželic na I/27 i o přestavby nebezpečných křižovatek v Lovosicích, Ústí nad Labem, Březně či Bílině.

Dlouze diskutovaným blokem celého setkání byla správa a údržba komunikací. V letošním roce plánuje ŘSD opravit ještě asi 25 km asfaltových povrchů v Ústeckém kraji. Zástupci ŘSD si ale vyslechli také řadu negativních postřehů především v oblasti údržby a lokálních oprav a mnoho podnětů ke zlepšení spolupráce. „Byl bych nesmírně rád, kdyby se zefektivnila spolupráce mezi provozním úsekem ŘSD Správy Chomutov a naší krajskou správou a údržbou silnic. Je tam řada nevyjasněných témat a prostor k lepší spolupráci,“ apeloval na Správu Chomutov náměstek hejtmana Ústeckého kraje pro dopravu a silniční hospodářství Jaroslav Komínek. Ředitel Správy Chomutov potvrdil již dohodnutou schůzku s ředitelem krajské SÚS, na které se chce vytýkanému tématu věnovat.

Zástupci ŘSD ujistili krajské radní, že údržba komunikací je od tohoto roku po všech stránkách smluvně zajištěna na roky dopředu čímž budou současné problémy eliminovány. Zároveň představili řadu dalších opatření, jako například rámcové zasmluvnění neodkladných oprav mostů, které ve výsledku povedou ke zjednodušení a k urychlení odstraňování lokálních závad na komunikacích ve správě ŘSD.

Závěrem půldruhé hodiny trvající koordinační schůzky ústecký hejtman Oldřich Bubeníček poděkoval ŘSD za iniciativu v pořádání těchto pravidelných setkání, během kterých jsou obě strany schopné operativně řešit problémy a nalézt odpovědi na řadu otázek.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…