Ředitelství silnic a dálnic úspěšné v dalších soudních sporech

10.03.2015 12:35

Ředitelství silnic a dálnic uspělo s odvoláním u městského soudu v Praze ohledně žaloby, kterou na něj podalo třináct vlastníků nemovitostí poblíž pozemní komunikace I/27 Přeložka Třemošná. Ti žalovali ŘSD kvůli údajnému hluku.

Ředitelství silnic a dálnic úspěšné v dalších soudních sporech
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

„Jsem velmi rád, že soud přihlédl k naší argumentaci. Jeho rozhodnutí vnímám jako pozitivní a racionální, neboť hrozil precedens, který by mohl do budoucna komplikovat provozování pozemních komunikací v České republice“ konstatuje Jan Kroupa generální ředitel ŘSD.

Na návrh ŘSD Městský soud v Praze zrušil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 4, kterým původně soud vyhověl žalobě 13 žalobců, vlastníků nemovitostí poblíž silnice I/27 Přeložka Třemošná, a uložil ŘSD ČR, aby se zdrželo obtěžování žalobců hlukem z této pozemní komunikace. 

Městský soud v Praze naopak souhlasil s právní argumentací ŘSD ČR a mj. konstatoval, že výše citovaný rozsudek  Obvodního soudu pro Prahu 4 neshledal v souladu s právním názorem, který v obdobné věci vyslovil Ústavní soud, který se týkal hluku na magistrále v Praze, a ve které Ústavní soud doslova uvedl: „…obecné soudy v situaci kolize dvou základních práv neodůvodněně preferovaly ochranu vlastnického práva vedlejších účastníků, jako vlastníků nemovitostí bezprostředně sousedících s pozemní komunikací, čímž zasáhly současně ústavně nekonformním způsobem do vlastnického práva stěžovatele. Je přitom nepochybné, že stav předmětné místní pozemní komunikace, včetně provozu na ní, je výsledkem … vývoje, který mohl být mnohým z vedlejších účastníků znám již v době nabytí jejich vlastnického práva.“

Případ bude znovu projednávat Obvodní soud pro Prahu 4, který je ovšem už vázán právním názorem městského soudu v Praze.

V krátké době se tak jedná o další spor, kde dal soud ŘSD za pravdu. Minulý týden zamítl Krajský soud v Hradci Králové žalobu Lubomíra Bažanta a jeho sestry Leony Šimůnkové, kteří se domáhali zrušení vyvlastnění pozemků nedaleko Práskačky na trase dostavby dálnice D11 do Hradce Králové.

ŘSD je ovšem úspěšná například i v soudních sporech se zhotoviteli. Například ve věci neoprávněně fakturované valorizace na práce při výstavbě dálnice D47 u Ostravy, soud opakovaně rozhodl ve prospěch ŘSD. Šlo o více než o 185,5 mil Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…