Ředitelství silnic a dálnic využívá při opravě dálnice D1 dynamický varovný systém

02.09.2015 16:00

Varovný dynamický systém, který je použit pro opravu dálnice D1 v úseku km 215 až 210 směrem na Brno, zvyšuje bezpečnost dopravy díky včasnému informování řidičů pomocí proměnných dopravních značek.

Ředitelství silnic a dálnic využívá při opravě dálnice D1 dynamický varovný systém
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

Na rozdíl od současného stavu, proměnné dopravní značky upozorňují na aktuální dopravní situaci. V případě plynulého průjezdu uzavírkou jsou značky vypnuty.

Proměnné dopravní značky s detektory pro měření intenzit vozidel jsou rozmístěny před pracovním místem v dostatečné vzdálenosti dle předpokládané maximální délky kolony vozidel, která se může vytvořit. Délka maximální kolony vozidel je výstupem z výpočtů, ve kterých byly zahrnuty dlouhodobé statistické údaje o pohybu vozidel a parametrech dálnice v místě dopravního omezení.

Dopravní značky upozorňují na možný vznik kolony zobrazením symbolu „Kolona vozidel“ a dodatkovou tabulkou „Riziko“, nebo přímo na již vzniklou kolonu velmi pomalu jedoucích nebo stojících vozidel zobrazením symbolu „Kolona“ a dodatkovou tabulkou délky uzavírky „2 km“.

Akceptace proměnných dopravních značek řidiči je obecně vyšší než u pevných (stálých) dopravních značek, vzhledem k vyšší aktuálnosti zobrazované informace. Proměnné dopravní značky budou doplněny žlutými varovnými světly pro zvýraznění nebezpečného stavu.

Rovněž je prokázáno, že řidiči reagují na výstražný symbol „Kolona“ snížením rychlosti lépe, než je tomu u symbolu „Omezení rychlosti“ v případě, že není v místě instalováno měření radarem.

Podle odborné literatury se nasazením systému varovných proměnných značek v uzavírce snižují škody z nehod při kolonách o 50 %. Ještě před vznikem kolon se u přetížených komunikací díky varovnému systému škody z nehod snižují o 6 %, nehody se škodami na majetku až o 12 %. Se zvýšením bezpečnosti provozu v uzavírce souvisí také snížení množství kolon zapříčiněných nehodami.

Návrh systému dynamických varovných značek a zařízení v dopravním opatření vychází z dnes již používaných obdobných systémů na německých, rakouských a švýcarských dálnicích. Skládá se z proměnných výstražných značek, detektorů zaznamenávajících rychlost, hustotu a počty vozidel v obou jízdních pruzích a kamer umožňujících sledovat provoz v kritických místech. Každá značka a detektor jsou vybaveny zařízením pro přenos dat do centrály, autonomního systému napájení pomocí solárních článků a záložních zdrojů.

Napájení ze solárních zdrojů sníží náklady na údržbu a zvýší bezpečnost provozu omezením pohybu pracovníků údržby na dálnici. Systém umožňuje sledování stavu dopravy i dohled ze vzdáleného pracoviště jak správci dálnice, tak i pověřeným pracovníkům ŘSD ČR nebo Policie ČR.

Dopravní značky jsou ovládány automaticky z řídící centrály. Hlavním impulsem k jejich zapnutí a nastavení symbolu je rychlost a intenzita vozidel v místě nájezdu, nebo přímo v dopravním opatření. Vzhledem k jejich umístění dostávají řidiči informace dostatečně dopředu, aby mohli zabrzdit nebo upravit rychlost.

Je velmi důležité, aby řidiči informace z těchto proměnných značek respektovali. V takovém případě jsou tyto systémy schopny zvýšit jejich bezpečnost při opravách dálnic stejně, jako je tomu již v okolních zemích.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…