Regionální rada Moravskoslezsko přebírá správu nástroje JESSICA

04.03.2014 13:34

Regionální rada Moravskoslezsko převzala činnosti holdingového fondu JESSICA Moravskoslezsko.

Regionální rada Moravskoslezsko přebírá správu nástroje JESSICA
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Namísto Evropské investiční banky (EIB) bude nyní dohlížet na návratné využití evropských peněz na rozvojové projekty v Moravskoslezsku, na něž disponuje částkou půl miliardy korun. Peníze putují na investiční ziskové projekty v městských oblastech. Výsledkem jsou zatím dva podpořené projekty - Národní dům v Bohumíně a podnikatelská zóna Business Park Ostrava.

„Nástroj JESSICA jsme v Moravskoslezsku zavedli jako první v Česku, kde je dnes jedním ze dvou fungujících finančních nástrojů. To je velká výhoda do budoucna. Evropská komise totiž i v příštím období let 2014-2020 klade na finanční nástroje velký důraz. V prvních čtyřech letech jsme při zavádění nástroje JESSICA využili zkušenosti Evropské investiční banky. Naučili jsme se a odkoukali to důležité, abychom nyní mohli finanční nástroj řídit sami. Je to levnější a administrativně jednodušší,“ uvádí David Sventek, zástupce ředitelky Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko.

Součástí řízení je nový poradní a monitorovací orgán, tzv. Rada expertů. Administrativu bude obstarávat Úřad Regionální rady Moravskoslezsko.

Radu expertů utvoří náměstci hejtmana Moravskoslezského kraje Martin Sikora a Ivan Strachoň, ředitelka úseku řízení kohezní politiky Národního orgánu pro koordinaci Ministerstva pro místní rozvoj ČR Olga Letáčková, emeritní rektor VŠB-TU Ostrava Tomáš Čermák, generální zmocněnec Rady pro fondy Společného strategického rámce Martin Hanzlík a zmiňovaný David Sventek.

Oproti dotační podpoře penězi z EU má návratné financování projektů několik výhod. „Jednou z nich je reinvestování navrácených úvěrových prostředků, což nám umožní podpořit další užitečné projekty v našem kraji. Právě s tím do budoucna počítáme,“ dodává Sventek.  

Zavedení nástroje JESSICA v Moravskoslezském kraji umožnilo v roce 2009 převedení 520 milionů korun z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko, původně určených na dotační podporu regenerace brownfields. Peníze formou výhodných dlouhodobých úvěrů dnes poskytují dva fondy rozvoje měst – Českomoravská záruční a rozvojová banka, a.s., a Contera Urban Development Fund MS. 

Více o nástroji Jessica na http://www.rr-moravskoslezsko.cz/moznosti-financni-podpory/jessica.

Podrobnosti o fondech rozvoje měst na http://www.rr-moravskoslezsko.cz/moznosti-financni-podpory/fondy-rozvoje-mest.

Regionální rada Moravskoslezsko v letech 2007-2013 zodpovídá za uplatnění přibližně 20 miliard korun z evropských fondů určených na rozvoj kraje. Doposud podpořila dotací bezmála 850 projektů dopravní infrastruktury, veřejných služeb, rozvoje měst a venkova, cestovního ruchu nebo regenerace brownfields. Za uskutečněné projekty a jejich části proplatila příjemcům přes 12 miliard korun.

Mgr. Michal Sobek
manažer vnější komunikace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …