Regionální vzdělávací centrum stavebních řemesel pomůže žákům s praxí

22.03.2016 22:21

Vyzkoušet si souvislosti jednotlivých profesí při stavbě domu tak, aby celá stavba perfektně fungovala jako celek – to je cílem dnes (22. března 2016) otevřeného Regionálního vzdělávacího centra stavebních řemesel v Brně-Bosonohách.

Regionální vzdělávací centrum stavebních řemesel pomůže žákům s praxí
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a ministryně Kateřina Valachová

„Vítám, že se takto podaří zlepšit kvalitu odborné i praktické přípravy absolventů školy s uplatněním ve stavebnictví. Vybavení střediska moderními technologiemi zlepší jejich připravenost na reálné problémy praxe, podaří se také zvýšit jejich konkurenceschopnost na trhu práce. Otevření centra je výrazným příspěvkem Jihomoravského kraje k letošnímu Roku řemesel,“ řekl hejtman Michal Hašek.

Centrum vybudované v areálu Střední školy stavebních řemesel bude sloužit přípravě žáků technických profesí ve stavebnictví, dřevařství a strojnictví. Poskytne ojedinělou možnost realizace odborného teoretického vyučování a zejména odborného výcviku v plné míře pro obory kominík, mechanik plynových zařízení a instalatér, velmi významně pro obory zedník, zedník – obkladač a montér suchých staveb a v nezanedbatelné míře i pro obory tesař, truhlář, klempíř, pokrývač a strojní mechanik – zámečník.

"Právě proto je Regionální vzdělávací centrum stavebních řemesel Jihomoravského kraje jedinečné. Neomezuje se na úzký pohled jednotlivých specializací, ale pomáhá propojit mezi sebou znalosti a dovednosti jednotlivých stavebních oborů v rámci praktického výcviku," sdělil hejtman.

„Je to veliký krok směrem dopředu. Jde o kvalitu a také možnost spolupráce, která se zde nabízí s podnikateli či řemeslníky. Z jedné strany je tady nádherná budova, která bude sloužit všem a všemu vzdělávání od těch nejmenších až po vědce. Tato škola zároveň na dálku spojuje devatenáct dalších škol v Jihomoravském kraji, které chtějí dělat dobře řemeslo. Nemůžeme být všude tak skvěle vybaveni jako zde. Díky tomuto centru se dostanou k tomu nejlepšímu vybavení a k té nejlepší škole, která existuje,“ uvedl náměstek hejtman Stanislav Juránek.

„Tímto projektem plní Jihomoravský kraj své závazky vůči studentům a učňům. Je zde také prostor pro trénink hasičských záchranných sborů a případně příslušníků řemeslných cechů. Jsem rád, že Jihomoravský kraj má takovýto objekt a může být vzorem i ostatním krajům v České republice. Je to totiž objekt, který svým významem přesahuje regionální hranice a díky svému víceúrovňovému zaměření  stojí za to, aby se od Jihomoravského kraje další kraje přiučily,“ dodal radní Petr Šelepa.

V centru jsou na jednom místě o výměře 662 m2 nainstalovány a vzájemně propojeny funkční systémy vytápění, funkční spalinové cesty, související rozvody plynu, vody, elektrické energie a řídicí systémy pro měření a regulaci i s využitím technologií obnovitelných zdrojů (fotovoltaika, biomasa). A celá řada cvičných panelů se vzorově zapojenými, zazděnými a obloženými vanami a toaletami včetně plynových zařízení. Tyto panely jsou variabilní a je možné měnit různé sestavy zapojení tak, aby se maximálně přiblížily realitě  na stavbách. Součástí centra je specializovaná učebna s pětiosým CNC dřevoobráběcím strojem a přednášková aula pro 50 posluchačů s interaktivními pomůckami.

Centrum využijí především žáci všech oborů Střední školy stavebních řemesel Brno-Bosonohy. Budou do něj ale jezdit na jednotlivé bloky výuky žáci a studenti dalších středních škol a učilišť z celé republiky, počítá se i s bloky pro studenty architektury a stavebních oborů vysokých škol. Centrum nebude zahálet ani v odpoledních hodinách a o prázdninách. Postupně se otevře i žákům základních škol a také bude k dispozici profesním spolkům a cechům pro další vzdělávání nebo hasičským sborům, k nácviku a simulaci možných krizových situací.

Celý objekt i s vybavením v hodnotě přes 30 milionů korun financovala Regionální rada regionu soudržnosti Jihovýchod v rámci výzvy „Zařízení pro vzdělávání včetně technického vybavení pro výuku“ a Jihomoravský kraj. Interaktivní výukové panely IINVYSYS jsou financované z operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost „Šikovné ručičky JMK – cesta k řemeslu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

19:15 Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

Průmyslová produkce v březnu meziročně reálně klesla o 2,7 %. Meziměsíčně byla nižší o 1,6 %. Hodnot…