Registrované partnerství v České republice slaví už devět let

07.08.2015 7:55

1. července 2006 vstoupil v platnost po mnoha letech úsilí českého gay a lesbického hnutí a přesvědčování veřejnosti a politické reprezentace zákon o registrované partnerství.

Registrované partnerství v České republice slaví už devět let
Foto: Forum Nová Karolina
Popisek: Zámky lásky

Za 9 let tohoto institutu využilo 2045 gay a lesbických párů, z toho 1363 mužských a 682 ženských. U 245 z nich byl jedním z partnerů cizinec, nejčastěji ze Slovenska, ale jinak z celého světa včetně exotických oblastí (např. Bolívie, Filipíny, Dominikánská republika, Peru, Thajsko, Trinidad a Tobago, Venezuela) nebo zemí, které mají negativní postoj k homosexualitě a právům LGBT+ minority (např. Rusko, Bělorusko, Čína, Palestina).

Nejsou k dispozici žádné údaje, ani odhady, kolik českých občanů využilo nějakou formu partnerství nebo manželství stejnopohlavních dvojic v zahraničí. Lze se dohadovat vzhledem k výrazné kosmopolitnosti gayů a leseb, že to je nejméně několik desítek nebo pár stovek jedinců.

Dosud zrušilo partnerství před soudem nejméně 274 párů (ovšem kraje Praha a Liberecký již údaje neevidují, takže údaj není zcela kompletní). V každém případě je po celou dobu toto číslo výrazně nižší, než to je v případě manželství.

V prvním půlroce letošního roku vstoupilo do partnerství 116 párů, 72 mužských a 44 ženských, u 15 z nich byl jedním z partnerů cizinec (Slovensko, Ukrajina, Rusko, Čína, Venezuela, Mexiko, Filipíny, Irsko, Rumunsko). Zároveň v tomto období zaniklo 22 registrací, 16 ženských a 6 mužských. Postupně vzrůstá překvapivý trend, že svůj vztah před zákonem ukončují spíše ženy. Zájem o vstup do partnerství ovšem zůstává stabilně vysoký.

I u nás se objevily první veřejné hlasy, které volají po celosvětovém trendu, kdy mnohé státy přistupují k zrovnoprávnění práv gayů a leseb formou manželství. Ovšem u nás se zastavila snaha o novelizaci zákona o registrovaném partnerství, která by umožnila adopci biologického potomka jednoho z partnerů, kterou dosud zákon protiústavně a proti právům dítěte zakazuje.

Přikládám zároveň i nedávný výzkum CVVM o postojích veřejnosti k právům gayů a leseb u nás. Dále pak seznam pověřených matrik a matričních úřadů s aktualizovanými informacemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…