Regulace hazardu u našich sousedů. Jak přistupují k regulaci výherních automatů?

03.12.2019 11:59

Čím dál více zemí v rámci Evropy, a také v rámci střední Evropy, přistupuje k větší regulaci hazardu. Podíváme-li se například našemu partneru z Visegradské čtyřky do Maďarska, zjistíme, že již před nějakou dobou se zde rozhodli pro plošný zákaz hazardních automatů mimo kasina.

Regulace hazardu u našich sousedů. Jak přistupují k regulaci výherních automatů?
Foto: Archiv
Popisek: Hrací automaty, ilustrační foto

K regulacím a zákazům dochází v rámci tohoto regionu také na komunální úrovni. Příkladem mohou být města Brno a Vídeň, která také přistoupila k zákazu výherních automatů. Jak vypadá situace u našeho nejbližšího souseda na Slovensku?

Tvrdá opatření Rakouska a opětovná liberalizace

Rakousko již podstatně dříve regulovalo herní automaty směrem k jejich omezení. Tato rakouská regulace by se dala charakterizovat jako velice represivní a tvrdá. Někdo by to dokonce mohl nazvat prohibicí. Důsledkem tvrdé anti-hazardní politiky byla paradoxně situace, kdy se na rakouském území nacházelo okolo 25 tisíc ilegálních automatů, jež se najednou octly v šedé zóně, ve které vůči nim stát neměl žádné možnosti kontroly. V praxi tedy šlo pozorovat, že velmi přísná úprava tohoto segmentu nepřispívá k řešení problému, avšak spíše k rozvoji šedé ekonomiky. To vedlo k tomu, že náš jižní soused opět přistoupil k liberálnější formě regulace přístrojového hraní. Tato alpská země tedy přistoupila k efektivnější regulaci hazardu, která spočívala v tom, že se vytvoří rakouský monopol na hazardní hry. Stát tedy hazardní trh řídí částečně na spolkové a zemské, popřípadě i na komunální úrovni, pomocí udělovaní státních licencí, kterou musí mít jak offline, tak online provozovatelé.

Maďarské skříňky doblikaly ke konci roku 2012

Před rokem 2012 mělo na svém území Maďarsko okolo 35 tisíc herních automatů. Posléze ale Maďarsko přistoupilo taktéž k výraznému omezení automatů zavedením státem licencovaných kasin. Mít herní zařízení například v restauraci, kavárně, hospodě nebo na benzinové pumpě je již zakázáno. A v těchto druzích podniků se tak s nimi nesetkáte. Po zavedení takovéto podoby regulace hazardu se v zemi číslo těchto přístrojů snížilo o čtyři a půl tisíce.

Stal se z Bratislavy ráj gamblerů?

Kvůli zaváděným omezením hazardního hraní zejména právě ve Vídni panovaly u našich východních sousedů obavy, že vídeňští hráči se přestěhují do nedaleké Bratislavy. Vždyť tyto dvě metropole nedělí nikterak velká vzdálenost. Nutno říci, že obavy, na které upozorňovala všechna slovenská media, se nevyplnily a Slovensko nezasáhla výrazná vlna turistů gamblerů. Opravdu se svého času na Slovensko z Vídně vypravovaly autobusové zájezdy hráčů, ale jednalo se spíše o výjimečné situace, které se asi díky bohu nestaly ničím běžným. Právě kvůli rakouské zkušenosti s nepovedenou tvrdou regulací hazardu je Slovensko s plošnými zákazy hraní obezřetné. Prozatím neplánuje zákazy a nechává tuto problematiku v gesci obcí, jež mohou konat svými vyhláškami. Jedním z důvodů může být snaha o to, aby se v zemi po zavedení tvrdé represivní legislativy, neobjevila nelegální kasina, jak tomu bylo právě u Rakušanů. Slovenská vláda nezvažuje ani možnost zakázat herní automaty například v restauračních zařízeních, i přesto v zemi počet automatů postupem času klesá. Současný počet herních automatů na Slovensku činí necelých 20 tisíc. Pokud se ale zaměříme na online kasina, ty v současnosti na východ od nás, na Slovensku, zažívají boom. Přibývá provozovatelů, kteří nabízejí své hry v slovenském jazyce, nebo cizí portály do slovenštiny překládají. U online kasin je také k dispozici slovenský personál a zákaznická podpora. Jedno z nejznámějších a zároveň nejúspěšnějších kasin u našich sousedů je Kajot Casino. Velká obliba tohoto kasina spočívá mimo jiné v tom, že má síť kamenných poboček a heren, nabízí hry v mateřském jazyce, stejně tak jako zákaznickou podporu. Hrát originální Kajot automaty je tady zkrátka běžné. Mnoho uživatelů také využije možnost vkládat finance prostřednictvím mobilního telefonu, respektive placení v rámci faktury od svého konkrétního operátora. Hlavní doménou kasina jsou virtuálně sportovní hazardní hry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…