Regus: Mezinárodní rozdíly v oblasti podnikatelské důvěry se snižují

20.10.2013 15:41

Důvěra českých firem v ekonomiku roste, zatímco v ostatních rozvíjejících se zemích Index klesá

Regus: Mezinárodní rozdíly v oblasti podnikatelské důvěry se snižují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Pokles důvěry firem v rozvíjejících se ekonomikách vedl ke ztenčení mezery, která je dělila od vyspělých trhů. Klíčovým faktorem k zachování konkurenceschopnosti bez ohrožení růstu se stává efektivita. Podle nejnovějšího průzkumu společnosti Regus, globálního poskytovatele flexibilních pracovišť, však Česká republika tomuto trendu vzdoruje. Výsledky průzkumu ukazují, že celosvětově firmy upřednostňují opatření založená na snižování nákladů, od udržení talentovaných zaměstnanců po využívání flexibilních pracovních pracovišť, za účelem získání maximálních výhod ze stávajících aktiv a s cílem flexibilního podnikání.

Nejnovější průzkum Indexu důvěry firem (Business Confidence Index – BCI) provedený společností Regus u více než 20 000 vedoucích pracovníků z 95 zemí prokázal, že zatímco ve vyspělých ekonomikách vzrostla úroveň důvěry firem o pět bodů na hodnotu 109, rozvíjející se ekonomiky (tzv. emerging markets) zaznamenaly pokles o 9 bodů na hodnotu 117. V České republice stoupla důvěra firem z 91 bodů dosažených v dubnu 2013 na 99, což je značně pod celosvětovým průměrem ve výši 113 bodů.

Ze zprávy rovněž vyplynulo, že české podniky se během nadcházejících 12 měsíců chtějí zaměřit na hledání cenově výhodných poskytovatelů služeb. Dále plánují optimalizovat podnikové procesy a získat maximální výhody ze stávajících aktiv, aniž by přitom ohrozily plány rozšiřování svého podnikání.

„Zatímco na vyspělých trzích roste důvěra firem díky pozitivním výhledům ekonomiky, v rozvíjejících se zemích tempo růstu důvěry zpomaluje a to v souladu s tím, jak podniky usilují o stále vyšší efektivitu podporující jejich produktivitu,“ říká Ruud Doggen, výkonný ředitel společnosti Regus pro region CEE. „Náš průzkum také ukazuje, že využití flexibilních pracovních pracovišť může mít významný vliv na konečný zisk a podporuje udržitelný růst.“

Klíčové poznatky a statistiky průzkumu:

  • Společnosti v České republice, které hlásily růst obratu a zisku, zaznamenaly pokles ze 41 % na 37 % resp. ze 33 % na 23 %.
  • Mezi čtyři hlavní faktory zajišťující efektivitu podle českých firem patří:
  • Cenově efektivní poskytovatelé služeb (56 %)
  • Přemístění zaměstnanců na jiné pracovní pozice (49 %)
  • Vyšší návratnost investic do marketingu a reklamy (48 %)
  • Zlepšení míry udržení zaměstnanců (46 %).

Salesforce.com, jeden z předních světových poskytovatelů CRM řešení, využívá služeb a prostor obchodních center společnosti Regus pro polovinu ze svých 26 pracovišť po celém světě. Od svého založení v roce 1999 v San Franciscu zaznamenala společnost fenomenální růst. Časopisem Forbes byla již třikrát za sebou vyhodnocena jako nejinovativnější společnost světa1. Larry Wolfert, ředitel globální realitní divize společnosti Salesforce.com, prohlásil: „Naše spolupráce prostřednictvím jediného kontaktu ve společnosti Regus zajišťuje, že je naše globální expanze efektivní a lze ji snadno řídit. Ušetřili jsme také mnoho finančních prostředků tím, že jsme se vyhnuli prvotním kapitálovým výdajům spojeným s úpravou tradičních kancelářských prostor.“

Index důvěry firem společnosti Regus

V každém vydání je Index důvěry firem vydávaný společností Regus (Regus Business Confidence Index) aktualizován prostřednictvím studie sledující výsledky zákazníků společnosti Regus. Tento Index představuje hodnotu odvozenou od součtu pozitivních výroků o budoucnosti, které kombinují obrat k příslušnému datu a vývoj zisku s předpoklady očekávaného ekonomického růstu v nadcházejících měsících. Index se firmám snaží prostřednictvím klíčových poznatků průzkumu poskytnout jeden orientační bod. Ve svém prvním vydání z roku 2009 byla stanovena hodnota indexu pro budoucí porovnání na 100 bodů.

O společnosti Regus

Společnost Regus je celosvětovým poskytovatelem flexibilních pracovišť. Síť, kterou tvoří více než 1 700 obchodních center ve 100 zemích, poskytuje pohodlné, vysoce kvalitní a plně vybavené prostory, ve kterých mohou lidé pracovat podle potřeb po dobu pár minut či po mnoho let. Firmy jako např. Google, Toshiba a GlaxoSmithKline zvolily společnost Regus, aby mohly pracovat flexibilně a dosahovat ještě větších úspěchů v podnikání.
 
Klíčem k flexibilní práci je pohodlí. Společnost Regus proto otevírá své prostory všude, kde 1,5 milionu jejích členů potřebuje podporu – v městských centrech, předměstských čtvrtích, nákupních centrech a maloobchodních prodejnách, na železničních stanicích, servisních stanicích u dálnic a dokonce i v komunitních centrech. Společnost Regus, byla založena v Bruselu v roce 1989, sídlí v Lucemburku a je registrovaná na burze London Stock Exchange. V České republice se nachází šest center společnosti Regus – čtyři v Praze, jedno v Brně a Ostravě. Více informací naleznete na webových stránkách www.regus.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…