Rehabilitační pomůcka Balance Belt, vyvinutá ve FN Hradec Králové, míří do obchodní sítě

27.11.2019 11:44

Unikátní rehabilitační pomůcka Balance Belt, která byla vyvinuta ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, míří do obchodní sítě a začne pomáhat pacientům. Bezpečnostní pás, který lidem se sníženou pohyblivostí či stabilitou pomůže při tréninku vstávání, rovnováhy a chůze, vyrábí na základě licenční smlouvy sociální podnik Pro-Charitu. Podnik, který vlastní Oblastní charita Červený Kostelec, se zaměřuje na zaměstnávání zdravotně znevýhodněných osob, distributorem pomůcky je společnost MedesaCare.

Rehabilitační pomůcka Balance Belt, vyvinutá ve FN Hradec Králové, míří do obchodní sítě
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Balance Belt vyvinul bývalý fyzioterapeut Rehabilitační kliniky FN HK Mgr. Tomáš Osladil. V roce 2016 vznikl první prototyp, následovalo jeho testování, jehož výsledkem byla registrace takzvaného užitného vzoru a také hledání zájemce o výrobu a distribuci této pomůcky. Celý proces podpořila v programu Gama Technologická agentura České republiky.

„Jsme rádi, že po letech příprav je Balance Belt připraven k prodeji a že pomůže jak pacientům, kteří mají problémy s pohybem, tak i personálu, který se o tyto osoby stará,“ uvedla vedoucí Centra transferu biomedicínských technologií (CTBT) Mgr. Lucie Bartošová, Ph.D. Centrum vzniklo v roce 2012 ve Fakultní nemocnici Hradec Králové jako společné pracoviště pro výzkumníky nemocnice, Univerzity Hradec Králové a Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany.

Distributor Balance Belt oficiálně představil na letošním veletrhu Rehaprotex v Brně, výrobek nabízí ve svém obchodě ZDE.

Pomůcka umožňuje aktivní zapojení zvedaného jedince při vstávání i chůzi, dává uživateli pocit jistoty při chůzi i při vstávání a pomáhá překonat obavy ze stoje a chůze. Pás je možné použít samostatně pro cvičení na lůžku i ve stoje, také pro ulehčení manipulace s pacientem či jako součást vysokého chodítka pro trénink chůze. Pomůcka je však určena nejen do nemocnic, ale i do zařízení následné péče, domovů seniorů i domácího prostředí. Balance Belt tvoří sedák, rukojeti a pevné a elastické popruhy, které je možné připojit k vysokému chodítku.

CTBT již podporuje vývoj dalšího produktu, který by se měl z testovací fáze dostat do výroby. Jedná se o speciální rehabilitační podložku, centrum nyní pracuje na získání patentové ochrany a zároveň již jedná o uzavření licenční smlouvy se zájemcem o výrobu této pomůcky. Více informací o činnosti centra je možné najít ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…