Rekonstrukce Muzea Karlovy Vary se blíží k závěru

21.09.2016 20:36

V karlovarském muzeu v současné době probíhá celková přestavba prostor, kterou kompletně hradí Karlovarský kraj. Náklady na stavební úpravy se pohybují okolo částky 12,7 milionu korun. Souběžně již byly zahájeny práce na nové expozici za 18,3 milionu korun.

Rekonstrukce Muzea Karlovy Vary se blíží k závěru
Foto: Karlovarský kraj
Popisek: Karlovarský kraj, logo.

„Stavební úpravy pro novou muzejní expozici začaly v srpnu loňského roku. Ty zahrnovaly přestavbu jednotlivých podlaží, včetně instalací nových rozvodů a dispozičních změn některých místností. Zásadní novinkou je vybudování výtahu, díky kterému se muzeum stane bezbariérovým,“ uvedla ředitelka muzea Lenka Zubačová. Velkou přeměnou prošla i vstupní hala, jejíž pilíře byly doplněny o původní profilaci říms a byly odstraněny mramorové obklady. V hale se bude nacházet samoobslužná šatna. Nově bude také využíváno nádvoří v zadním traktu budovy, které je propojeno s výstavním sálem a které bude sloužit jako nové zázemí pro odpočinek s dětmi či pro vypití kávy. V muzeu vznikne dále konferenční sál, který vzhledem k svému vyčlenění z muzejní expozice může mít do budoucna i vedlejší komerční využití. 

Rekonstrukce, jejímž zhotovitelem je firma Bolid M, s.r.o., právě finišuje. „Stavební práce jsou hotové v interiéru objektu, do konce října bude přestavba kompletní. Zbývají ještě opravy fasády či provedení nástupní rampy se schodištěm. V současnosti se do interiéru postupně stěhují a montují panely pro moderní expozici, která odpovídá současným muzejním trendům,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Zahradníček. Expoziční část bude dokončena v listopadu, následovat bude zkušební provoz ovládacích systémů a otevření muzea se předpokládá na jaře příštího roku. To bude v roce 2017 slavit 150 let od svého vzniku. 

Nová expozice Muzea Karlovy Vary představí mnoho tematických okruhů týkajících se dějin Karlových Varů a Karlovarska. Vnímání unikátních exponátů bude podpořeno audiovizuálními efekty či nevšedním výukovým materiálem. Primární úlohou nové expozice bude vytvořit návštěvníkovi prožitek, který si odnese ve formě získané informace prostřednictvím vizuálního vnímání, proto je technologické prostředí jedním z podstatných částí nové muzejní expozice. Součástí výstavních prostor se stane i dotyková stezka a dětská cesta. Záměr vznikl v březnu roku 2013 a realizaci expozice provádí sdružení firem Revyko – Etna – Acer design.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…