Rekonstrukce Památníku sklářství v Kristiánově v Jizerských horách začne v dubnu

31.01.2016 20:58

Dlouho očekávanou rekonstrukci zahájí Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou v dubnu 2016.

Rekonstrukce Památníku sklářství v Kristiánově v Jizerských horách začne v dubnu
Foto: jizerskehory.cz
Popisek: Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

Sklářská osada Kristiánov byla založena Johannem Leopoldem Riedelem roku 1774. Sklářskou pec tu poprvé roztopil na Tři krále 6. 1. 1776 a jeho potomci huť provozovali až do roku 1887, tedy přesně 111 let. Zpočátku se zde vyráběly zejména číše a pohárky z dutého skla, holby, lékárenské lahvičky, flakonky a lustrové ověsky, v 19. století se staly hlavním artiklem mačkářské tyče, trubičky a tyčinky pro výboru bižuterie. Specialitou byly tzv. "tutny" - duté trubice, které sloužily jako polotovar pro výrobu skleněných náramků (banglí). Do dnešní doby se z tehdy významné sklářské osady zachovalo pouze jediné stavení sloužící původně pro ubytování sklářů, později jako hospoda a rekreační zařízení, tzv. Liščí bouda. Dnes je ve správě Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Muzeum již podepsalo smlouvu se zhotovitelem, kterým bude společnost GEMA ART GROUP a.s. Tato společnost vyšla vítězně z veřejné zakázky na stavební práce v hodnotě bezmála 8 milionů korun (bez DPH). „Jsme rádi, že se realizace ujme renomovaná firma, která má s obnovou památkových objektů bohaté zkušenosti. Ve své 25leté historii se podílela např. na rekonstrukci gotického chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře, restaurování katedrály sv. Petra a Pavla v Brně nebo obnově jižní věže katedrály sv. Víta na Pražském hradě“, uvedl vedoucí technického oddělení muzea Jiří Frosch. 

Rekonstrukce Památníku sklářství v Kristiánově v Jizerských horách začne v dubnu
Kristiánov. Foto: Archiv muzea


Cílem rekonstrukce je totiž hlavně obnova časem ztracených památkových hodnot a zlepšení provozního zázemí pro návštěvníky a průvodce. Dojde k sanaci všech stavebních konstrukcí od kamenných sklepení přes roubenou část až po střechu, která bude pokryta tradičním dřevěným šindelem. Nově bude zajištěno nezbytné hygienické minimum, tedy elektřina, voda a odvod odpadů, a také možnost občerstvení návštěvníků. Zastřešená terasa jim umožní schovat se před nepřízní počasí nebo se při svačině kochat pohledem na okolní zeleň.

Stávající expozice v přízemí projde jen drobnými úpravami, úplně poprvé však bude návštěvníkům zpřístupněno také podkroví. „Osobně se nejvíc těším na hravou expozici, v podkroví, která bude zaměřena hlavně na dětské návštěvníky. Na ni pak naváží dvě naučné stezky - jedna děti zavede na pozůstatky dnes již zaniklých budov této kdysi významné sklářské osady, druhá by měla navést návštěvníky od kristiánovského památníku k hlavní budově muzea v Jablonci a cestou je seznámit s důležitými místy spojenými se sklářskou tradicí Jizerských hor,“ přiblížil náplň po rekonstrukci autor expozic a stezek Petr Nový. 

Rekonstrukce Památníku sklářství v Kristiánově v Jizerských horách začne v dubnu
Kristiánov. Foto: Miloš Kirchner


Práce budou zahájeny hned po skončení zimy, muzeum má již s předstihem zajištěna všechna nezbytná povolení. „Rekonstrukci plánujeme slavnostně ukončit tradiční podzimní poutí, která se ale zřejmě uskuteční v posunutém termínu“, dodala ředitelka muzea Milada Valečková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…