Rekordní objem letového provozu v českém vzdušném prostoru

18.01.2016 12:00

Vyhodnocení provozních výsledků ŘLP ČR, s. p., za rok 2015 prokázalo výborný stav mezinárodní letecké dopravy, který se projevil dynamickým zvýšením zájmu leteckých dopravců o využití služeb podniku. Objem letového provozu v českém vzdušném prostoru tak významně překročil dosavadní rekord z roku 2014.

Rekordní objem letového provozu v českém vzdušném prostoru
Foto: Radim Panenka
Popisek: Letadlo (ilustrační foto)

Celkový počet pohybů ve vzdušném prostoru České republiky za rok 2015 činí 782 551, což představuje ve srovnání s rokem 2014 meziroční nárůst o 7,8 % (725 839).

„I přes historicky nejvyšší objem letového provozu v českém vzdušném prostoru nedošlo v roce 2015 k žádné události, která by znamenala  ohrožení bezpečnosti. Současně jsme naše služby poskytovali v požadované kapacitě a naši zákazníci tak nezaznamenali v českém vzdušném prostoru prakticky žádné zpoždění,“ komentoval provozní výsledky generální ředitel ŘLP ČR, s. p., Ing. Jan Klas.

Právě hodnoty průměrného zpoždění na jeden provedený let, jako důležitý indikátor kvality a kapacity poskytovaných služeb, dosáhly minimálních hodnot  (0,01 minuty na provedený let).  ŘLP ČR, s. p., se tak pohybuje výrazně pod úrovní 0,15 minuty na provedený let, což je doporučená hodnota stanovená pro český vzdušný prostor Evropskou organizací pro bezpečnost letového provozu (EUROCONTROL).

Z hlediska ekonomického je klíčová skutečnost, že v meziročním srovnání dochází v českém vzdušném prostoru k dynamickému nárůstu tzv. přeletových jednotek o 6 %. Dochází tedy jak k nárůstu počtu proletěných kilometrů (využívání delších letových tratí) tak i ke zvyšování maximální vzletové hmotnosti letadel, které se na českém nebi objevují. Největším zákazníkem podniku je i nadále Lufthansa, následuje společnost Emirates a Turkish Airlines.

Společným jmenovatelem zájmu leteckých dopravců o český vzdušný prostor je tak bezpečnost, požadovaná kapacita a zákaznicky nastavená cenová politika (ŘLP ČR, s. p., od roku 2009 nezvýšil ceny za svoje služby). Letečtí dopravci současně ocenili i zavedení tzv. konceptu volných tratí (Free Route Airspace) v českém vzdušném prostoru v únoru loňského roku. Tento progresivní koncept významně zvyšuje možnost plánování a využívání optimálních letových tratí z pohledu leteckých dopravců, což se významně projevuje v úspoře nákladů za palivo.

Nárůst provozu v letní sezoně byl typický i pro Letiště Václava Havla Praha. Celkový počet pohybů (startů a přistání) činil 127 831 a bylo tak zaznamenáno meziroční zvýšení o 3,1 %. I v případě letištního provozu se tato skutečnost velice příznivě promítla do ekonomického měřítka. S ohledem na maximální vzletovou hmotnost nasazovaných letounů a frekvenci letů z a do Prahy došlo k nárůstu fakturovaných přibližovacích jednotek meziročně o 4 %.

Vybrané provozní informace v českém vzdušném prostoru

Celkový provoz v roce 2015
782 551 pohybů
Nejsilnější provoz za jeden měsíc – červenec 2015
 
83 632 pohybů
Nejsilnější provoz za jeden den - 16. července 2015
 
2 928 pohybů
Celkový počet cestujících v českém vzdušném prostoru roce 2015 *
117 milionů

* Při průměrné kapacitě 150 míst na  jedno letadlo

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…