Rekordní růst českého exportu chce Ministerstvo průmyslu a obchodu udržet i v dalších letech

26.04.2017 15:18

Export v přeshraničním pojetí dosáhl loni rekordních 3,98 bilionu korun, což je v porovnání s rokem 2015 nárůst o 2,4 procenta. Bilance zahraničního obchodu v národním pojetí skončila přebytkem 166,4 miliardy korun. Na tiskové konferenci to dnes uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.

Rekordní růst českého exportu chce Ministerstvo průmyslu a obchodu udržet i v dalších letech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu

„Česká republika je v oblasti exportu velmi úspěšná a předpokládám, že to tak zůstane nadále. Budeme se proto snažit minimalizovat rizika plynoucí z naší závislosti na státech EU a rizika plynoucí z Brexitu.  Budeme ale chtít otevřít i další trhy, mimo EU. V tom nám může pomoci například účast České republiky na mezinárodní výstavě EXPO v Astaně, kterou MPO zajišťuje,“ řekl ministr Jiří Havlíček.

„Klíčovým úkolem pro celou českou vládu bude hájení zájmů při vyjednávání Brexitu. Spojené království je čtvrtým největším odbytištěm našeho zboží a devátým největším vývozcem na náš trh. Jednání ještě vlastně nezačala a kvůli předčasným volbám ve Velké Británii jsou opět odložena,“ uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro Evropskou unii a zahraniční obchod Vladimír Bärtl.

Podle zástupce generálního ředitele CzechTrade Milana Ráže je klíčové rozšiřování sítě mimoevropských poboček, aby podpora českého exportu mířila i do nových oblastí.  „CzechTrade loni zaznamenal mimořádně příznivý rok, letos se výrazněji zaměříme na malé a střední podnikatele v rámci projektů z fondů EU. CzechTrade půjde za nimi a budeme mít 13 regionálních poradců v každém kraji,“ řekl Milan Ráž.

Komerční tisková zpráva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…