Rektor navštívil sídlo nemocnic Ústeckého kraje. Univerzita s nimi bude spolupracovat

08.04.2015 14:59

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima navštívil 8. dubna 2015 Ústecký kraj za účelem jednání o budoucí spolupráci v oblasti vzdělávání studentů lékařských fakult v nemocnicích Krajské zdravotní, a. s.

Rektor navštívil sídlo nemocnic Ústeckého kraje. Univerzita s nimi bude spolupracovat
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Nemocnice Most, pohotovost.

Rektor Univerzity Karlovy zahájil návštěvu jednáním s hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem a prvním náměstkem Stanislavem Rybákem na hejtmanství, odkud následně společně pokračovali návštěvou Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z., největší z pěti nemocnic Krajské zdravotní, a. s., kde jednání pokračovala se zástupci vedení společnosti, Petrem Fialou, generálním ředitelem a Jiřím Mrázkem, náměstkem pro řízení zdravotní péče, a kde v osobě přítomného rektora Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) v Ústí nad Labem Martina Baleje, účastníci schůzky navázali na lednové setkání na půdě Univerzity Karlovy.

Masarykovu nemocnici přítomným představil její ředitel zdravotní péče Josef Liehne, hostům představil nemocnici při krátké prohlídce a prostřednictvím prezentace. Hlavním tématem jednání byla možnost odborné praxe pro studenty 4., 5. a 6. ročníků lékařských fakult v nemocnicích v Ústeckém kraji.

„V lednu jsme pana rektora Zimu oslovili s tím, že Krajská zdravotní a Ústecký kraj mají velký zájem o to, aby v našich nemocnicích opět vykonávali praxi studenti lékařských fakult. Vidíme v tom jeden ze způsobů jak získat pro naše nemocnice nové lékaře,“ uvedl Oldřich Bubeníček, hejtman Ústeckého kraje. „Krajská zdravotní se stejně jako řada dalších zdravotnických zařízení v České republice, potýká s nedostatkem lékařů a praxe mediků v krajských nemocnicích by nám v budoucnu mohly pomoci jako jedno z možných řešení,“ dodal Stanislav Rybák, první náměstek hejtmana, v jehož gesci je také oblast krajského zdravotnictví.

Do spolupráce se také na základě již dříve podepsaného memoranda zapojí UJEP, konkrétně Fakulta zdravotnických studií, pro kterou praxe otvírají prostor k vzdělávací a odborné spolupráci s lékařskými fakultami. „Fakulta dlouhodobě usiluje o to, aby k nám do regionu přišlo kromě praktického vzdělávání budoucích lékařů také vzdělávání teoretické. Pro fakultu by to otevřelo další zajímavé možnosti a došlo by k jejímu dalšímu odbornému posílení,“ uvedl rektor UJEP Martin Balej.

Během jednání představili zástupci Krajské zdravotní, a. s. rektoru Univerzity Karlovy konkrétní možnosti pro praxe mediků. V mnoha oborech by odbornou praxi mohlo především v ústecké Masarykově nemocnici absolvovat až 40 studentů pražských lékařských fakult. Ústecká univerzita je pak schopna poskytnout těmto studentům ubytování v rámci svých kolejí.

„Jsme připraveni naše studenty zdravotnických fakult vysílat na praxe a stážování do nemocnic Krajské zdravotní a rozšířit dosavadní spolupráci, kterou hodnotím jako velmi dobrou a vzájemně prospěšnou. Jsme připraveni propagovat na univerzitě aktivity Ústeckého kraje respektivě Krajské zdravotní směrem k našim studentům medicíny,“ uvedl Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy.

Studentům medicíny, kteří mají zájem pracovat v jejich nemocnicích, nabízejí jak Krajská zdravotní, a. s. tak i Ústecký kraj stipendia v souhrnné výši 120 tisíc korun na akademický rok a všestrannou podporu. „Vedle významného finančního příspěvku, který mohou studenti pobírat už během studia, dokážeme mladým lékařům ve spolupráci s městy poskytnout například startovací byty. Velkou motivací z jejich pohledu pak může být určitě možnost dostat se brzy po ukončení studia k praktické medicíně, která se v mnoha oborech provádí v regionu na špičkové úrovni,“ zmínil další výhody Petr Fiala, generální ředitel Krajské zdravotní, a. s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…