Retenční vodní nádrž opravily na jihu Čech Lesy ČR

23.05.2018 17:20

Celkovou rekonstrukci umělé vodní nádrže Kapelunk v lesích Novohradských hor na jihu Čech provedl podnik Lesy ČR. Na stavbu za 3,9 milionů korun bez DPH podnik čerpal dotaci z Ministerstva zemědělství. Nádrž je nyní napuštěná a pojme až stoletou vodu.

Retenční vodní nádrž opravily na jihu Čech Lesy ČR
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Vodní nádrž Kapelunk (Kapelníkův rybník) v Novohradských horách u obce Pohoří na Šumavě v Jihočeském kraji byla na konci 18. století postavena jako umělá retenční a plavební nádrž napájená z Lužnice, která zadrží dostatek vody pro plavení dřeva. Vodní dílo se od té doby několikrát opravovalo. Jeho technický stav se ale v posledních letech výrazně zhoršoval. „Původní dřevěná výpust s čepovým uzávěrem se nedala ovládat, částečně destruovaný objekt bezpečnostního přelivu neodpovídal požadované kapacitě, hráz prorostla stromy. Původní koryto Lužnice se v místě souběhu s nádrží protrhlo, zdrž zanášely splaveniny,“ popsala stav Mojmíra Hillermanová, vedoucí správy toků – oblast povodí Vltavy z Lesů ČR. Podnik tedy v roce 2014 nechal zpracovat projektovou dokumentaci a v letech 2016 až 2017 se vodní dílo opravovalo. Letošní kolaudace stavbu uzavřela.

Původní výpust nahradil nový uzavřený betonový požerák s dvojitou stěnou. Destruovaný bezpečnostní přeliv se vyboural a na jeho místě je nový korunový přeliv obdélníkového profilu dimenzovaný na převedení stoleté vody. „Přemostili jsme také přeliv, aby po něm mohla přejet lesní technika s nosností 25 tun. V nátokové části nádrže jsme nechali vybudovat sedimentační předzdrž, která zachycuje splaveniny. Nátok a výtok z předzdrže stabilizuje srubová konstrukce. Tam jsme také vysadili 68 olší šedých,“ dodala vedoucí správy toků.

Kapelunk patří k nejkrásnějším nádržím Novohradských hor. Přestože leží stranou od všech značených i obvykle používaných cest a nalézt jej není jednoduché, stal se v posledních letech oblíbeným cílem cyklistů a turistů. Je cenným biotopem pro ohrožené druhy organizmů vázaných na rašelinné stanoviště, především však slouží k zadržení vody, což je nyní, tedy v době sucha, zásadní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…